logo F1online.sk

Andretti sľubuje: Presvedčím Verstappena, aby skúsil Indy 500

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 5. 2023

500 míľ Indianapolis rozhodne patrí k najslávnejším a zároveň najnebezpečnejším podujatiam na svete. O tom druhom sme sa presvedčili aj pri tohtoročnej edícii. V bezpečí sa tu rozhodne nemôžu cítiť ani fanúšikovia na tribúnach. Víťaz tunajších pretekov z roku 1969, Mario Andretti, chce presvedčiť o účasti na slávnych oválových pretekoch aj tie najväčšie hviezdy.

Keď Fernando Alonso v roku 2017 prvýkrát zavítal do Indianapolisu, nejeden očakával, že by mohol udať nový trend. Na legendárny ovál sa však po Alonsovi už nikto nevydal a preteky očividne prestali lákať aj španielskeho matadora. Ten dokonca v jednom z posledných rozhovorov pripomenul aj bezpečnostné riziká súvisiace s Indy 500.

Tie boli na stole aj po tohtoročnej edícii podujatia, keď došlo k množstvu nebezpečných nehôd a z pohľadu na koleso letiace vo vysokej rýchlosti priamo na tribúnu behá mráz po chrbte.

Legenda IndyCar a majster sveta z roku 1978 Mario Andretti však chce vidieť na ovále aj najväčšie hviezdy Formuly 1 a zaumienil si, že sa o účasti na Indy 500 porozpráva s Maxom Verstappenom.

„Motoršport je veľká šťastná rodina a zahŕňa najrôznejšie disciplíny,“ povedal Mario, ktorého cituje portál PlanetF1.com. „Ja osobne som chcel vyskúšať všetko. Bol som zvedavý, ako sa riadi každé auto a čo sa môžete dozvedieť. Mal som zápal pre všetky najvyššie disciplíny v našom športe a mám priateľov vo všetkých odvetviach motoršportu.“

„Jedného dňa, keď Max Verstappen vyhrá osem titulov majstra sveta, pôjdem za ním a poviem mu, aby prišiel sem a vyhral Indy 500,“ prehlásil Andretti.

Ten pravdepodobne pozná Holanďanov postoj k týmto pretekom, ale beztak si myslí, že ho dokáže „ukecať“. „Presvedčím ho,“ povedal tajomne Mario.

Nuž, pokúsiť sa o to môže, ale veľa šancí mu zatiaľ nedávame. Verstappen je síce obrovský nadšenec, ale oválové preteky ho nikdy nelákali. Už v minulom roku jasne povedal, že aj keď pilotov IndyCar obdivuje za ich odvahu, merať sily sa s nimi nechystá.

„Po zisku Triple Crown netúžim – aspoň teda nie po IndyCar,“ povedal pred rokom Verstappen.

„Vážim si, čo títo jazdci robia. Mám veľký rešpekt pred tým, čoho tam sú schopní dosiahnuť, ale ja osobne, hlavne po takom čase v F1, nemám potrebu riskovať tam svoj život alebo možné zranenie.“

„Povedzme to tak, že mi to za to nestojí,“ dodal Max.