logo F1online.sk

Ocon je po Monaku „v siedmom nebi“, Gaslyho vraj o pódium pripravila stratégia

Esteban Ocon
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 5. 2023

Skvelý deň a skvelý víkend pre tím Alpine. Francúzsky celok fantasticky zareagoval na nie príliš vyberavú kritiku svojho šéfa Laurenta Rossiho a z Monaka odchádza s pódiovým umiestnením. Niet preto divu, že jazdec dňa a jeden z hrdinov víkendu Esteban Ocon žiaril po pretekoch spokojnosťou.

Po kritike svojho šéfa potreboval Alpine presne takýto víkend. Tím už v Austrálii ukázal záblesky skvelého potenciálu a pokračoval v nasadzovaní významných vylepšení. Postupne predstavil novú podlahu aj bočnice. Tretie miesto Estebana Ocona je presne tým, čo v Alpine potrebovali a rozhodne to bude dobrá psychická vzpruha do ďalších bojov.

„Nemám slov, som skrátka v siedmom nebi a neviem, čo povedať,“ zahlásil po pretekoch vysmiaty Ocon. „Keby ste nám pred víkendom povedali, že budeme v najlepšej desiatke, boli by sme spokojní. Nie je to však najlepšia desiatka, nie je to najlepšia päťka, je to pódium, áno!“

„Od všetkých sa mi dostalo fantastickej energie a nemôžem im dostatočne poďakovať za ich podporu. Tento výsledok patrí celému tímu, od Viry, cez Enstone, až po ľudí na trati. Zaslúžime si to a dúfajme, že takých víkendov nás ešte čaká mnoho,“ dodal Esteban.

Ten si toto tretie miesto poriadne vydrel. Takmer ho zostrelil Carlos Sainz, musel pokrývať undercut Lewisa Hamiltona a na okruh sa prihnal lejak. Všetkým problémom sa však nakoniec vyhol a zaknihoval dôležité tretie miesto.

„Nikdy to nemôže byť jednoduché, všakže? Mali sme tú pódiovú priečku pod kontrolou, ale po kolízii s Carlosom bolo auto poškodené, potom prišiel dážď a opäť pretekmi zamiešal. Dokázali sme však zastaviť v správny čas a všetky naše rozhodnutia boli správne, na čom dnes záležalo najviac,“ hovorí Ocon.

„Boli to náročné týždne, ale nikdy nesmiete prestať veriť, musíte tlačiť a presne to sme aj urobili. Uvidíme, čo prinesie budúci týždeň, ale ešte predtým si to poriadne užijeme,“ povedal spokojne víťaz VC Maďarska 2021.

Jeho tímový kolega naproti tomu nebol príliš spokojný. Siedme miesto mu nechutilo a určite ho nepotešila ani skutočnosť, že Ocon v Monaku zožal všetku slávu. Niet preto divu, že o pódiu sníval aj Pierre Gasly.

Ten sa so svojím tímom dopustil podobnej chyby, ako napríklad Ferrari či McLaren. Scuderia povolala Charlesa Leclerca do boxov v 44. kole, Alpine povolal Gaslyho v 47. a McLaren Norrisa dokonca v 50. kole pretekov. V 51. kole pritom začali prví piloti prezúvať na intermediálky. Gasly tak má pocit, že „na bedni“ mohol stáť on, ale takýto pocit môžu mať po tohtoročnej VC Monaka všetci piloti od prvého po ôsme miesto.

„Najprv začnime pozitívami. Myslím si, že pre celý tím to bol veľmi dobrý víkend, spolu s Estebanom mu patrí obrovská gratulácia za pódiové umiestnenie,“ začal Gasly svoju odpoveď s poriadne sklamaným výrazom v tvári.

„Pokiaľ ide o mňa osobne, tak som určite sklamaný a trochu zmätený z našich rozhodnutí, pretože keď na okruh prichádzal dážď, nachádzali sme sa na treťom mieste. Už som si mädlil ruky, pretože to pre nás bol dokonalý scenár, ale potom sme sa rozhodli prezuť, pričom sme na trati strávili tak dve kolá a šli opäť do boxov pre intermediálky. Myslel som si, že tento tím môže dosiahnuť tretie a štvrté miesto, ale taký je šport a zanalyzujeme to,“ povedal Gasly.

Pre úplnosť dodáme, že prvýkrát zastavil v 47. kole a prezul z tvrdých na stredne tvrdé pneumatiky, potom opäť v 54. kole prezúval na intermediálky, takže pri úplne dokonalom rozhodovacom procese mohol skončiť lepšie.

„Hovoril som tímu, že chcem na trati zostať čo najdlhšie, veď mi povedali, že sa blíži dážď. Povedal som teda, nech zostaneme na trati, ale na boxovom múre mali informácie ktoré som ja nemal. Musíme zanalyzovať, čo sme mohli urobiť lepšie,“ hovorí Gasly frustrovane.

„Nechcem byť príliš frustrovaný, pretože stále to bol veľmi dobrý deň pre tím. Výkonnosť bola oveľa lepšia než v doterajšom priebehu sezóny, takže dúfajme, že budeme môcť bojovať s Ferrari a Mercedesom častejšie,“ dodal Pierre.