logo F1online.sk

Aktualizované: F1 ruší víkendovú VC Emilia Romagna, k jej presunutiu zrejme nedôjde

Esteban Ocon
© XPB Images/Alpine
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 5. 2023

Veľká cena Emilia Romagna sa v stanovenom termíne pre zlé poveternostné podmienky neuskutoční. Zatiaľ nie je vylúčené, že dôjde k jej presunutiu, no nič tomu nenasvedčuje.

Oblasť v okolí Imoly už začiatkom mája postihli prudké prívalové dažde, ktoré si vyžiadali žiaľ aj obete na ľudských životoch.

Keďže sa situácia v uplynulých dňoch či hodinách nezlepšovala, ba naopak eskalovala, vedenie súťaže sa rozhodlo preteky v stanovenom termíne zrušiť.

Rieka Santerno, ktorá preteká v blízkosti okruhu, sa začala vylievať z koryta a dnes už zaplavila nielen celý padok, ale aj časť garáží.

K presunutiu pretekov zrejme nedôjde, v tomto roku absolvujeme podľa všetkého “len” 22 podujatí. Ak by sa však Veľká cena Emilia Romagna predsa len uskutočnila, tak pravdepodobne začiatkom augusta.

V stanovisku Formuly 1 sa uvádza:

“Formula 1 je v myšlienkach s ľuďmi a komunitami, ktoré boli zasiahnuté nedávnymi udalosťami v regióne Emilia-Romagna. Taktiež chceme uviesť, že oceňujeme prácu pohotovostných služieb, ktoré sa snažia tým, ktorí to potrebujú, pomôcť najlepšie, ako len vedia.”

“Po rozhovoroch medzi Formulou 1, prezidentom FIA, kompetentnými orgánmi vrátane relevantných ministerstiev, predsedom Automobilového klubu Talianska, prezidentom regiónu Emilia Romagna, primátorom mesta a promotérom pretekov sa prijalo rozhodnutie, že veľká cena sa počas víkendu v Imole neuskutoční.”

“Toto rozhodnutie bolo prijaté preto, lebo nie je možné zabezpečiť, aby bolo podujatie bezpečné pre našich fanúšikov, tímy a náš personál. Rozhodnutie je správne a zodpovedné, keďže mestá v tomto regióne čelia zložitej situácii. Vytvárať ďalší tlak na lokálne orgány a pohotovostné služby v týchto zložitých časoch by nebolo správne.”