logo F1online.sk

Ricciardo by si nepočínal lepšie ako Pérez, myslí si Jordan

Daniel Ricciardo
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár14. 5. 2023

Jediný pretekár, ktorý kedy porazil Maxa Verstappena v rovnakom monoposte, je Daniel Ricciardo. Austrálčan však už dávno nie je tým, kým býval. Napriek tomu, že by mnoho fanúšikov usmievavého rodáka z Perthu videlo rado opäť na trati, Eddie Jordan si nemyslí, že by si v súčasnosti počínal lepšie ako Sergio Pérez – ktorý vraj odvádza, slovami klasika, „kus dobrej roboty“.

Na čele šampionátu je po piatich odjazdených pretekoch s troma víťazstvami Max Verstappen. Statočne si počína aj Sergio Pérez, ktorý doposiaľ zvíťazil dvakrát a na Holanďana stráca aktuálne len štrnásť bodov.

Aj keď je za jasného favorita ročníka považovaný Verstappen, Pérez svojimi výkonmi naznačuje, že dvojnásobnému majstrovi sveta zadarmo nič nedá.

Okrem víkendu v Austrálii, ktorý Mexičanovi nevyšiel podľa predstáv, bol Pérez Verstappenovi vyrovnaným súperom takmer vo všetkých doterajších pretekoch.

Eddie Jordan sa preto nazdáva, že lepšiu prácu ako Pérez, by odviedol len málokto – a určite by ním nebol pretekár z formy, akým je v súčasnosti bezpochyby Ricciardo.

„Sám som sa niekoľkokrát ocitol v kríze a domnievam sa, že teraz postihlo niečo obdobné Ricciarda,“ vyslovil sa 75-ročný Ír. „Daniel by podľa môjho názoru nedokázal za žiadnych okolností odviesť prácu, ktorú v súčasnosti odvádza Pérez,“ poznamenal.

„Hovorím to na základe toho, čo Daniel predvádzal [v McLarene, pozn. red.]. Napriek tomu, že máme tohto chlapíka radi a je to úžasný človek, v ktorého blízkosti chcete byť, Checo odvádza fantastickú robotu.“

To, že má Verstappen v aktuálnom ročníku v boji o titul len jedného vyzývateľa, neznamená, že tomu tak bude aj v nasledujúcich rokoch. David Coulthard sa domnieva, že Holanďan bude mať postupom času vyzývateľov viac než dosť – Leclerc, Russell či Norris určite nebudú chcieť hrať druhé husle.

„Máme tu generáciu jazdcov vo veku okolo 20 rokov, ktorý sa budú snažiť v najbližšom desaťročí s Verstappenom bojovať,“ nechal sa počuť „DC“. „V podstate každý z tých chlapcov, ktorému sa dostane do rúk víťazné auto, bude mať šancu Maxa vyzvať. Vyzvať Maxa v tom istom tíme bude vyžadovať obrovské úsilie, pretože Max je stroj.“

„Je udržiavaný – a to v takom slova zmysle, že je na pretekárskych okruhoch od útleho veku, keďže obaja jeho rodičia boli pretekári.“

„Je asertívny, má pevnú vôľu a je viac než schopný. Viete o niekom, kto by naskočil do Checovho auta a prinútil Maxa položiť si otázku: ´Ktorým smerom išiel?´“ dodal Coulthard.

Súvisiace články