logo F1online.skF1online.sk

Horner sa obáva vylepšení súperov: B-špecifikácie môžu všetko veľmi rýchlo zmeniť

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 5. 2023

Hoci je Red Bull v súčasnosti neohrozene osamotený na čele, Christian Horner sa nazdáva, že už čoskoro by mohlo byť všetkému inak. Brit sa totiž obáva očakávaných vylepšení Mercedesu a Ferrari, ktoré sa môžu, za predpokladu, že predstavia v najbližších pretekoch B-špecifikácie, rakúskemu celku už čoskoro výkonnostne vyrovnať.

Red Bull ovládol všetkých päť doposiaľ odjazdených pretekov, pričom až štyrikrát zaznamenal „double“. Zatiaľ čo tím z Milton Keynes prekvitá a neustále napreduje, Ferrari a Mercedes, zdá sa, skôr cúvajú.

Druhým najsilnejším celkom na štartovom rošte je totižto v súčasnosti Aston Martin, Mercedes a Ferrari sa preto musia uspokojiť len s treťou, resp. štvrtou priečkou.

To by sa však podľa Christiana Hornera mohlo už čoskoro zmeniť – v prípade, že sa Ferrari a obzvlášť Mercedes rozhodnú predstaviť B-špecifikáciu.

„Sezóna je ešte dlhá a [Mercedes] má k dispozícii ešte veľa času na vývoj,“ uviedol Christian Horner v podcaste F1 Nation.

„Uvidíme, ako to bude. Neustále počúvame, že Mercedes predstaví masívne vylepšenia a rovnako významné novinky má priniesť aj Ferrari. Takže, pokiaľ prídu s B-špecifikáciou, veci sa môžu veľmi rýchlo zmeniť,“ poznamenal.

Red Bull je oproti súperom v značnej nevýhode. Pre prekročenie rozpočtového stropu mu bol skresaný čas, ktorý môže stráviť vo veternom tuneli, čo môže mať za následok, že bude nútený menej vyvíjať a konkurenti sa tak na neho dotiahnu.

Horner je však zatiaľ spokojný – Red Bullu sa vraj s obmedzeným časom darí hospodáriť nadmieru efektívne.

„Samozrejme, pri vyvíjaní sme, vzhľadom na penalizáciu, ktorá bola na nás v tomto roku uvalená, do určitej miery obmedzení, no myslím si, že tím odvádza veľmi efektívnu prácu. Efektívne využívajú čas, ktorý máme,“ doplnil.

Súvisiace články

Diskusia