logo F1online.sk

Rossi skritizoval tím pod vlastným vedením: Amaterizmus

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 5. 2023

Nebudeme si klamať, tím Alpine si sezónu 2023 predstavoval inak. V Enstone si verejne stanovili ambiciózne ciele, ktoré sa však – nijak prekvapujúco – nepodarilo naplniť. Stajňa zažila v Baku priam hororový víkend a aj keď podáva v Miami sympatický výkon, ešte pred štartom sobotnej kvalifikácie si všetci zamestnanci vypočuli kritiku z úst vlastného šéfa Laurenta Rossiho.

Kritizovať niekoho alebo niečo v priebehu súťažného víkendu sa nemusí vyplatiť. Generálny riaditeľ Alpinu sa rozhodol vypustiť svoje nahromadené sklamanie z výkonov vlastného tímu, ktorý sa v následnej kvalifikácii dostal s oboma monopostmi do najlepšej osmičky.

Samozrejme, piate miesto Pierra Gaslyho a ôsme Estebana Ocona ešte neposúva hranice možného, ale tiež to nie je výsledok hodný kritiky.

Na druhej strane, čo z toho, keď pred týždňom bol Alpine absolútne stratený? Výkonnosť stajne v Baku nebola hodná továrenského tímu, rovnako tak priebežné šieste miesto v Pohári konštruktérov či dva víkendy za sebou bez bodu. Rossi tak nemá absolútne žiadne dôvody na spokojnosť.

„Je to sklamanie, je to naozaj zlé,“ povedal pre francúzsku televíziu Canal+, ktorú cituje portál Motorsport.com. „Tento rok sa ukazuje ako rok nedostatočných výkonov a nedostatočných výsledkov. Je jasné, že naše postavenie v šampionáte neodzrkadľuje vynaložené prostriedky a strácame dosť veľa – v skutočnosti veľmi veľa – na naplnenie nášho konečného cieľa.“

„Vidím len očividný nedostatok výkonnosti a slabé výsledky, pritom ani vnútorné nastavenie nezodpovedá minulým štandardom tohto tímu,“ dodal Rossi.

Na druhej strane, ak sa niečo také stane, nepadá zodpovednosť v prvom rade na šéfa? Veď je to práve Rossi, ktorý tomu celému šéfuje a jeho vyjadrenia nám trochu pripomínajú príbeh o istom slovenskom expremiérovi, ktorý kritizoval vládu pod svojím vlastným vedením.

Nebolo to však len Baku, ktoré Rossiho vytočilo. „Prvá veľká cena sa mi nepáčila, pretože sme sa dopustili veľkého – prepáčte, že to hovorím – amaterizmu, čo viedlo k zlému výsledku. Bolo to priemerné a zlé. A posledné preteky v Baku boli veľmi podobné tým v Bahrajne. To je neprijateľné,“ odkázal svojmu tímu Rossi.

„Môžete sa dopustiť chýb – učíte sa predsa zo svojich chýb, veď to je základný princíp –, ale musíte sa z nich poučiť. Keď urobíte dvakrát tú istú chybu, znamená to, že ste sa nepoučili a nie ste schopní prijať zodpovednosť. To je neprijateľné,“ prehlásil šéf Alpinu.

Súvisiace články