logo F1online.sk

V Red Bulle sa tvoria dva tábory. Horner a Marko však stoja za Verstappenom

Sergio Pérez a Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár3. 5. 2023

Všetky doterajšie preteky sezóny ovládli jazdci Red Bullu. Zatiaľ čo Max Verstappen triumfoval v Bahrajne a v Austrálii, Sergio Pérez si podmanil Saudskú Arábiu a Azerbajdžan. Je preto veľmi pravdepodobné, že z majstrovského titulu v súťaži jednotlivcov sa bude tešiť buď Holanďan, alebo Mexičan. Vedenie „červených býkov“ má však v tom, kto bude šampiónom, jasno. Christian Horner ako aj Helmut Marko favorizujú a uprednostňujú Maxa Verstappena. Sergio Pérez sa naproti tomu môže oprieť len o svoju stranu garáže, čo je v prípade, keď sa chcete stať majstrom sveta, veľký hendikep.

To, že sú Horner, ako i Marko, aj naďalej naklonení väčšmi Verstappenovi než Pérezovi, napovedajú aj ich nedávne vyjadrenia.

Čo to sme mohli zaznamenať už bezprostredne po skončení Veľkej ceny Azerbajdžanu, keď Christian Horner povedal Maxovi Verstappenovi vo vysielačke nasledovné: „Veľmi dobre Max. Checovi trochu zahral do karát safety car, no sezóna je veľmi dlhá a dnes sme získali veľmi dobré body, zaznamenali sme skvelý tímový výsledok.“

Toto vyjadrenie neušlo pozornosti nejedného z fanúšikov pri televíznych obrazovkách, vrátane britského novinára Teda Kravitza, ktorý ho okomentoval vcelku trefne.

„Keď sa dostali do boxov, tak Christian Horner adresoval Maxovi Verstappenovi niekoľko upokojujúcich správ: ´Dobre, nevadí Max, Checo mal šťastie a safety car, no sezóna je veľmi dlhá´.  Mojim ušiam a každému rozumnému to znie tak, akoby Christian Horner Maxovi povedal: ´Neboj sa, Max, v šampionáte sme aj naďalej na tvojej strane,´“ poznamenal Ted Kravitz.

Napriek tomu, že vo Verstappenovej vysielačke zaznelo veľa sladkých rečí, Pérezova bola pomerne mĺkva. Chvály od Christiana Hornera na adresu Mexičana sa (aspoň v televíznom prenose) nedostavili, a jediné, čo sme zaznamenali, bola Checova ďakovná reč, ktorú adresoval svojej časti garáže.

Obdobne to vidí aj Ted Kravitz.

„Zaujímavé bolo aj to, čo zaznelo v Pérezovej vysielačke: ´Chlapci, stále sme v hre.´ Zdalo sa mi, že Pérez hovoril iba so svojím inžinierom a mechanikmi, nie so zvyškom tímu. Hovoril: ´Stále sme v hre, no nemôžeme mať problémy ako v pretekoch v Melbourne,´ ktoré boli pre Checa nočnou morou a v ktorých nebodoval.“

 Po Hornerovi vyšiel v rakúskych médiách s kožou na trh aj Helmut Marko. Ten síce Péreza po pretekoch v Baku za predvedený výkon chválil, no už o pár dní neskôr ukázal, na čej je v skutočnosti strane.

„V Miami bude Max opäť vpredu,“ utrúsil Helmut Marko pre rakúsky OE24. „V kvalifikácii, podobne ako v Baku, by mohol byť rýchly Leclerc, ale v pretekoch by sme mali mať navrch opäť my. Čo sa týka mňa, držím sa toho, čo som už povedal: ´Max Verstappen je konzistentnejší [ako Sergio Pérez, pozn. red.].“

Hoci sa napätie v Red Bulle za predpokladu, že bude Pérez Verstappenovi aj naďalej vyrovnaným súperom, vystupňuje, Marko zostáva pokojný. Tvrdí, že zásah tímu nutný nebude.

„V Baku bojovali obaja o najrýchlejšie kolo až do konca,“ uviedol. „Pokiaľ všetko zostane v rozumných medziach, nebudeme zasahovať.“

„O atmosféru v tíme sa báť nemusíte, je v pohode,“ pokračoval.

„Pérez sa v Azerbajdžane zobudil, no Max na to teraz poriadne zatlačí. Zostávam však pokojný. Pokiaľ dominujeme, takýto vnútorný boj v rámci tímu každému len prospieva,“ doplnil čerstvý osemdesiatnik.

Súvisiace články