logo F1online.sk

Bearman napodobnil Hamiltona či Rosberga. Našlo Ferrari ďalší klenot?

Oliver Bearman
© Twitter/Prema
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 5. 2023

Je Oliver Bearman ďalšou vychádzajúcou hviezdou Formuly 1? Samozrejme, podobnú otázku si každoročne kladieme pri nejednom mene a nakoniec len zriedkakedy odhalíme skutočný generačný talent, ale britský mladík Oliver Bearman sa počas víkendu v Baku zapísal do histórie Formuly 2 veľkými písmenami.

Stále má len sedemnásť rokov, ale v súčasnosti je najväčším esom akadémie Ferrari. Oliver Bearman vybojoval v roku 2021 tituly v nemeckej i talianskej Formule 4 a vlani siahal po majstrovskej korune vo Formule 3. V súboji so skúsenejším Victorom Martinsom vtedy nakoniec prehral, ale nejeden odborník bol toho názoru, že nebyť kontroverzného a predčasného ukončenia posledných pretekov na Monze, rodák z Chelmsfordu by si nakoniec uchmatol korunu.

Takéto výkony nenechali tím Prema ani Ferrari chladnými a „Ollieho“ v tomto roku posunuli do Formuly 2. Tá je nesmierne náročnou kategóriou, zvlášť pre nováčikov, o čom sa na vlastnej koži presvedčil aj sám Bearman.

Na úvodných troch podujatiach (nielen vlastnými chybami) pozbieral iba tri body a pred podujatím v Baku sa krčil na celkovom šestnástom mieste. Víkend na brehu Kaspického mora však ukázal, že Bearman si s Formulou 2 začína rozumieť.

Víkend otvoril najrýchlejším kvalifikačným časom, pokračoval víťazstvom v šprinte – aj so šťastím využil záverečný chaos a sériu nehôd – a nedeľný štart z pole position pretavil v pomerne bezproblémové víťazstvo. Stal sa len piatym pretekárom, ktorý v dejinách Formuly 2 (a jej predchodkyne GP2) ovládol počas víkendu ako šprint, tak hlavné preteky. Pred ním sa to podarilo pätici Lewis Hamilton, Nico Rosberg, Nico Hülkenberg, Davide Valsecchi a Felipe Drugovich. Z nelichotivého šestnásteho miesta tak Bearman za jeden víkend vystrelil na štvrté.

„Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo skompletizovať toto double. Kredit patrí tímu, ktorý mi pripravil fantastické auto. Myslím si, že každý výjazd na trať nám vyšiel na výbornú, na čo môžeme byť naozaj hrdí a dáva mi to veľkú sebadôveru smerom do európskej časti sezóny,“ povedal po pretekoch anglický mladík, ktorému v napredovaní pomáha napríklad aj slávny inžinier Jock Clear.

„Práve začal môj boj o titul. Prvé tri podujatia pre mňa boli dosť zložité, takže dúfam, že týmto začnem sériu lepších výsledkov,“ dodal.

Bearman, ktorý o týždeň oslávi osemnáste narodeniny, sa v sobotu stal druhým najmladším víťazom pretekov Formuly 2 a kým jeho rovesníci ešte len začínajú svoje kariéry niekde vo Formule 4, on sa už etabloval ako najväčšie eso akadémie Ferrari, ktorá by mu čoskoro mohla otvoriť cestu do Formuly 1. Ak k zbierke úspechov pridá aj titul vo Formule 2, ešte k tomu v nováčikovskej sezóne, rozhodne o ňom budeme písať viac.

Kým Bearmanova Prema bola zvlášť v druhej polovici každého stintu veľmi rýchla, Trident českého mladíka Romana Staněka doplácal na degradáciu pneumatík, ktorá bola v Baku väčšia než sa očakávalo. Aj keď Roman zvládol štart dobre a opäť sa mu podarilo posunúť dopredu, po prezutí sa už len trápil.

„V sobotu aj v nedeľu sme mali od polovice pretekov horšie tempo. Na to sa budeme musieť pozrieť. Hlavne v prvom stinte bola degradácia pneumatík obrovská,“ povedal po pretekoch Staněk.

„Škoda tej sobotnej chyby v šprinte, ktorá ma stála možno aj pódium. Na konci som však mal aj šťastie, že som získal aspoň jeden bod, ale s jedným bodom určite nie som spokojný. Musím ich získavať viac a na konci roka sa nejako slušne umiestniť v celkovom hodnotení. Vlani som vo Formule 3 získal hromadu bodov a skončil som celkovo piaty. V tomto roku mám po štyroch víkendoch prvý bod. Mám z toho zmiešané pocity. Naozaj tvrdo pracujem, presťahoval som sa do Talianska a robím všetko, čo je v mojich silách, ale výsledky neprichádzajú. Rozhodne sa však nevzdávam a musím to skúšať ďalej. Nie som na pozíciách, na ktoré patrím, ale zapracujeme na tom a cítim, že to príde,“ povedal 19-ročný mladík odhodlane.