logo F1online.sk

Horner o Russellovi: Nechať si prilbu na hlave bol asi dobrý nápad

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 4. 2023

Po azerbajdžanskom šprinte sme boli svedkami vypätej scény medzi Georgeom Russellom a Maxom Verstappenom, ktorému sa od hnevu až parilo z uší. Holanďan bol taký naštvaný, že podľa Christiana Hornera Russell spravil dobre, ak si na hlave nechal prilbu.

Georgea Russella reakcia Maxa Verstappena prekvapila, no podľa Christiana Hornera sa dalo čakať, že sa emócie úradujúceho majstra sveta budú drať na povrch. V kokpite sa ešte držal na uzde, ale po vyskočení z auta vybuchol a pilota Mercedesu počastoval aj niekoľkými nadávkami.

“Je pochopiteľné, že ho to naštvalo,” uviedol Christian Horner v rozhovore pre Sky Sports. “Myslím, že svoj názor prezentoval priamo Georgeovi. Nechať si prilbu na hlave bol asi dobrý nápad.” V opačnom prípade by to azda dopadlo obdobne ako v Brazílii 2018, keď sa Verstappen pochytil s Estebanom Oconom.

“Je to súťaživý pretekár. Keď sa vám poškodí auto, tak to má dopad na celé vaše preteky. Bol by som sklamaný, keby mu to neprekážalo,” pokračoval šéf Red Bullu, ktorý si myslí, že Verstappen to bude Russellovi ešte dlho vyčítať a možno si na všetko spomenie aj počas ďalších vzájomných súbojov, ako si vlani v Brazílii spomenul na krivdu z minulosti a odmietol pomôcť Sergiovi Pérezovi. “On má pamäť ako slon, dlho to nepustí z hlavy.”

Max po štarte prišiel o jednu priečku, ktorú si rýchlo dokázal prinavrátiť, no na Sergia Péreza a Charlesa Leclerca už s poškodeným autom nestačil. “Na reštarte odviedol skvelú prácu a podarilo sa mu predbehnúť Georgea. Následne sa držal za Charlesom, ale pneumatiky sa začali prehrievať, nuž a s poškodeným autom sa mu posunul balans. Z Milton Keynes sme počuli o tej zmene vo vyvážení auta. Bol to dosť veľký hendikep.”

Christiana Hornera paradoxne až tak nenaštvala kolízia v druhej zákrute, ale Russellovo počínanie si v tej nasledujúcej. Brit tam Verstappenovi nechal miesto pre jeden monopost, ale skutočne ani o milimeter viac. “V druhej zákrute to bol tvrdý súboj medzi dvoma jazdcami, ale v tretej zákrute to už prehnal. George ho tam vytlačil až do bariéry.”

Verstappen prežil aj kontakt s bariérou, no celý zvyšok pretekov krivkal na jednej nohe. “Žiaľ, dôsledkom toho bolo poškodenie bočnice. Bola v nej veľká diera, ktorá ho pripravila o množstvo výkonu. Nie je jednoduché to presne vyčísliť, ale keď máte v karosérii takú dieru, musia to byť prinajmenšom tri štvrtiny sekundy, možno viac. A navyše sa objavia iné komplikácie; teploty sa začnú vymykať kontrole, pretože vzduch neprúdi bočnicami tak, ako to bolo navrhnuté.”

Súvisiace články