logo F1online.skF1online.sk

Sainz priznáva: Charles sa postaral o rozdiel

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2023

Jeden sa v aute cítil od prvého momentu veľmi komfortne a dopravil ho až k senzačnej pole position, ten druhý sa vyložene trápil. Ak ste sledovali kvalifikáciu na Veľkú cenu Azerbajdžanu, tak dobre viete, o kom je reč. Charles Leclerc vyčaril v Baku úsmev na tvárach celej garáži, z výrazu Carlosa Sainza sršalo zmätenie a sklamanie.

Pre Leclerca to bola devätnásta pole position v kariére a už tretia (2021, 2022 a 2023) na tejto trati. Charles je v kvalifikáciách veľmi silný a keď k tomu prirátate, že Baku patrí k jeho obľúbeným okruhom, tak sme mali „zarobené“ na podobné prekvapenie.

Leclerc bol v priebehu celého piatka o hlavu pred tímovým kolegom Carlosom Sainzom a v úplnom závere svoj náskok ešte zveľadil. Vo finále bol o viac ako osem desatín rýchlejší, čo je pre rodáka z Madridu skutočne strašidelné číslo a nepochybne pripraví Carlosovi pár bezsenných nocí. Kým Leclerc si v Baku s autom dokonalo rozumel, Sainz v ňom nedokázal získať sebadôveru.

„Ráno aj popoludní to bolo veľmi zložité. Už od začiatku tréningu som bol úplne nikde, trápil som sa a nevedel som dostať z auta ten správny pocit. A kým sme prišli do Q3, už som mal o jednu sadu čerstvých pneumatík menej,“ zhodnotil svoj piatok plný problémov pre televíziu Sky Carlos Sainz.

„Nebol to pre mňa dobrý deň, ale čo je najhoršie, teraz už platí pravidlo parc fermé a bude náročné na aute čokoľvek zmeniť. Budem to musieť nájsť v sebe. Pokúsim sa uistiť, že nájdem niečo, čo mi pomôže zlepšiť tempo,“ dodal Carlos.

Nedá sa však očakávať, že by mal v porovnaní s Leclercom veľmi odlišné nastavenie, keďže tímy absolvovali len jeden voľný tréning. Auto je rovnaké ako v Austrálii a nastavenie by malo byť veľmi podobné tímovému kolegovi. Je preto ťažké hľadať rozdiely inde ako medzi sedačkou a volantom. Ani Sainz neskrýval, že jeho tímovému kolegovi to v Baku sedí náramne.

„Bolo to zložité, naozaj som sa v aute necítil dobre, ale aspoň viem, že funguje. Je to rovnaké auto ako v Austrálii a rovnako nastavené, len z nejakého dôvodu mám z neho na tejto trati odlišný pocit,“ hovorí Sainz.

„Charles dokáže na tomto okruhu zajazdiť veľmi dobré kolá a je tu veľmi rýchly; on sa postaral o rozdiel. Ja som sa trápil od prvého výjazdu na trať,“ dodal španielsky pretekár.

Súvisiace články

Diskusia