logo F1online.sk

Steiner je za nový formát, ale proti bodom v tréningoch: Buď pretekáme, alebo trénujeme

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 4. 2023

Zdá sa, že šprintovému formátu ako ho poznáme, už nadobro odzvonilo. Počas Veľkej ceny Azerbajdžanu bude mať premiéru nový formát pozostávajúci z dvoch kvalifikácií – jednej do sobotného šprintu a druhej do nedeľných pretekov. Na tejto zmene sa zhodlo všetkých desať šéfov tímov, vrátane Günthera Steinera. Tirolčan však vyzýva na opatrnosť. Úprava šprintového formátu je síce podľa neho na mieste, no nie každá zmena je nutne zmena k lepšiemu. Naráža tým na návrh rozdávať body za prvenstvo v tréningu či na iné nešťastné riešenia.

Druhý a zbytočný tréning v priebehu šprintového víkendu bol pre mnohých tŕňom v oku, došlo tak k jeho zrušeniu. Nudných tréningov počas šprintového ako aj klasického víkendu však zostáva stále viac než dosť a FOM rozmýšľa, čo s tým. Jedným z návrhov, ako tréningy a piatkové dianie (počas bežného víkendu) na trati okoreniť, je udeľovať body za prvenstvá v tréningoch.

Proti tomuto a obdobným návrhom ostro vystupuje Günther Steiner.

„Podľa mňa buď súťažíme, alebo trénujeme,“ vyslovil sa. „V tréningu nemôže ísť o víťazstvo, pretože by z toho potom boli ďalšie preteky. Ak budú [jazdci] na konci [tréningu] o niečo bojovať, možno tak oslabíme preteky a ich význam.“

Podľa Steinera treba k akýmkoľvek zmenám v F1 pristupovať veľmi opatrne a krôčik po krôčiku.

„Musíme si dávať pozor a nesnažiť sa byť teraz príliš drakonickí a chcieť všetko zmeniť. K zmenám musíme pristupovať krôčik po krôčiku a vždy sa uistiť, že niečo vyskúšame a ak to nebude fungovať, nebudeme sa báť urobiť niečo iné a nebudeme tvrdohlaví a lipnúť na tom. Takto to vždy vidím ja.“

„Tak sme aj dospeli k tomuto šprintovému víkendu – na začiatku bolo veľa ľudí proti. Myslím si, že teraz je každý šťastný, že sme to zvládli. Domnievam sa, že bežné pretekárske víkendy môžeme nateraz nechať tak,“ doplnil.

Súvisiace články