logo F1online.sk

Jordan skritizoval myšlienku rozpočtového stropu: Je to fraška!

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 4. 2023

Dajte niekomu pravidlo a pokúsi sa ho obísť. Výklad pravidiel je vo Formule 1 priam samostatnou disciplínou. Úplne na hranu sa musíte dostať nielen v kvalifikácii či v pretekoch, ale aj pri interpretácii pravidiel. Do roku 2020 sa to týkalo takmer výhradne len technických predpisov pri vývoji monopostov, ale od roku 2021, keď bol vo Formule 1 zavedený rozpočtový strop, to platí aj o finančných pravidlách. Práve preto označil Eddie Jordan celú koncepciu rozpočtového stropu za frašku.

Zakladateľ a majiteľ rovnomenného tímu sa vyjadril, ako inak, úplne otvorene a podľa neho by sme si o dodržiavaní rozpočtových stropov nemali robiť žiadne ilúzie.

„Podľa mňa je rozpočtový strop fraška,“ prehlásil bez obalu Jordan. „Ak sa niekoho v dnešnej dobe pokúsite zviazať pravidlom, tak ho obíde. Ak niekomu vnútite súbor pravidiel, tak preňho sú tu na to, aby sa obchádzali.“

„Rozpočtovému stropu nerozumiem, pretože podľa mňa je prakticky nemožné ho kontrolovať, takže neviem posúdiť, či bol trest pre Red Bull spravodlivý. Môžem povedať len toľko, že sa to minulo želanému účinku. Len sa pozrite, ako to s nimi vyzerá,“ prehlásil írsky tlčhuba na margo dominancie tímu okolo Christiana Hornera.

Jordan má rovnako jednoznačný a otvorený názor aj na tému tohtoročného titulového boja. Ten je podľa jeho slov na konci. Eddie si nerobí žiadne ilúzie a hlása, že minimálne podľa jeho názoru je boj o titul rozhodnutý.

„Myslím si, že konkurovať Red Bullu je veľká výzva,“ povedal Jordan. „Rád by som povedal, že je ešte skoro, ale niečo vo vnútri mi našepkáva, že je rozhodnuté.“

„Nedokážem si predstaviť niekoho, kto dokáže nájsť silu, znalosti, rýchlosť a kapacity Red Bullu. Je to strašidelná výzva,“ dodal.

Súvisiace články