logo F1online.sk

Prečo je Horner jedným z najlepších šéfov v F1? Vďaka jeho ľudskosti, tvrdí Coulthard

David Coulthard a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 4. 2023

Christian Horner patrí k historicky najúspešnejším šéfom tímov vo Formule 1. Do čela Red Bullu zasadol už ako 31-ročný, počas osemnásťročného pôsobenia v Milton Keynes sa rakúskemu celku pod jeho vedením podarilo získať šesť jazdeckých a päť konštruktérskych titulov. Štyridsaťdeväťročný Brit je však nielen úspešným, ale aj mimoriadne rešpektovaným a medzi svojimi zverencami obľúbeným. Za čo tomu však (okrem dosiahnutého úspechu) vďačí? Podľa Davida Coultharda predovšetkým svojej ľudskosti.

Hoci je Coulthard od Hornera o čosi starší, v rokoch 2005 až 2008 bol Škót Angličanovým zverencom v Red Bulle. Napriek tomu, že bol Horner v tom čase ešte mladým uchom, medzi ním a v tom čase už ostrieľaným „DC“ vždy panoval obojstranný rešpekt.

Coulthard, ktorý na Hornera nedá dopustiť ani po rokoch, vysvetlil, prečo Brita považuje za jedného z najlepších šéfov tímov vôbec.

„Realita je taká, že Christian je pretekár,“ objasnil David Couthard v podcaste Inside Line. „Obaja sme si prešli britským motokárovým systémom, takže som o ňom vedel. Vedel som o ňom, sledoval som, ako napreduje rovnakými sériami ako ja a vedel som o jeho tíme Arden Formula 3000, ktorý vyhrával majstrovstvá.“

„To, že sa následne Christian sčista-jasna stal novým šéfom tímu, nebolo pre mňa vôbec znepokojujúce, pretože potrebujete niekoho, kto rozumie dynamike pretekov. Nepochyboval som o tom, že Christian mal manažérske schopnosti na riadenie tímu, ale to je len časť príbehu. To, čo Red Bullu v tom čase chýbalo, boli technické zručnosti na vývoj a stavbu skutočne silného auta.“

To, že sa Horner v minulosti aktívne venoval pretekaniu, však podľa Coutlharda nie je hlavným dôvodom, prečo je Brit takým dobrým šéfom tímu. Vďačí za to predovšetkým svojej ľudskosti.

„Najväčšiu úlohu hrajú jeho ľudské schopnosti,“ ozrejmil Coulthard. „Christian je milý muž, pri ktorom vždy viete, ako na tom presne ste. Viete, čo očakáva a viete, kedy to očakáva.“

„Má tiež zmysel pre humor a súcit, čo znamená, že okrem práce vyčlení tiež čas na oddych, premýšľanie či oslavu. Niektorí ľudia idú stále naplno. Táto jeho vlastnosť je niečo, čo po väčšinu času síce nie je vidno, ale jedná sa o jednu z najsilnejších ľudských schopností, ktoré ľudia ako Christian majú,“ uzavrel víťaz trinástich veľkých cien.