logo F1online.skF1online.sk

McLaren pokračuje v nábore nových zamestnancov. Stella: Každý sa chce zapísať do histórie

Andrea Stella
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 4. 2023

McLaren sa síce pred začiatkom nového ročníka dušoval, že chce byť bezpodmienečne najlepším tímom zo zvyšku sveta, no výkonmi na trati to zatiaľ nepotvrdil. Jeho vstup do sezóny by sa dal prinajlepšom označiť za zlý, i keď fanúšikov celku z Wokingu isto napadajú aj oveľa hanlivejšie slová. Preto je možno trochu prekvapením, že sa papájovému tímu darí získavať množstvo nových zamestnancov, po ktorých je v súčasnosti vo Formule 1 mimoriadne veľký dopyt. Šéf stajne Andrea Stella má v tom, prečo tomu tak je, jasno. Prichádzajúcich ľudí vraj láka vidina úspechu a to, že sa zapíšu do histórie.

McLaren sa po neúspešnom úvode do ročníka rozhodol vyhodiť technického riaditeľa Jamesa Keya, ktorého role sa najnovšie zhostí až trio inžinierov.

Tím sa taktiež posilnil aj na nižších postoch, keďže získal množstvo nových „rádových“ zamestnancov. O tých je však v súčasnosti v F1 poriadna núdza. Je preto prekvapením, že sa množstvo ľudí rozhodlo práve pre trápiaci sa McLaren, keď nové akvizície neustále lanári aj napríklad Audi.

Stella tvrdí, že ich láka vidina prepisovania histórie.

„Čo sa týka náboru, pri rozhovoroch, ktoré sme viedli, sa McLaren vždy javil byť veľmi vzrušujúcou perspektívou pre ľudí, s ktorými sme robili pohovory. Každý rozumie ambíciám, ktoré máme,“ vyslovil sa Andrea Stella.

„Každý chápe, že ak sa nám podarí zmeniť situáciu, v ktorej sa dnes McLaren nachádza, tak sa zapíšeme do histórie, čoho chce byť každý súčasťou. Preto by som nepovedal, že prilákanie nových talentov bolo komplikované.“

McLaren, ktorý je historicky druhým najúspešnejším tímom vo Formule 1, sa z majstrovského titulu tešil naposledy ešte v roku 2008. Na víťazstvo v šampionáte tak čaká takmer tak dlho ako Ferrari.

Vo Wokingu však veria, že ich dlhoročný pôst by sa už čoskoro mohol ukončiť. Samozrejme, cesta za majstrovským titulom bude poriadne dlhá, no už do roku 2025 by sa vedenie stajne rado zapojilo do boja o víťazstvá. Napomôcť má k tomu nový aerodynamický tunel, ktorý bude podľa všetkého spustený ešte v tomto roku. Generálny riaditeľ McLarenu Zak Brown potvrdil, že jeho spustenie je už na spadnutie.

„Nikto nepochybuje o našom odhodlaní,“ uviedol Zak Brown. „Naši akcionári ako aj naše predstavenstvo si dalo záväzok vrátiť sa späť do popredia. Konečne uzrie svetlo sveta množstvo infraštruktúry, o ktorej sme už roky hovorili – pretože sa to roky pripravovalo.“

„Náš aerodynamický tunel je takmer pripravený na to, aby bol spustený,“ vyhlásil 51-ročný Američan. „Hnací remeň sa otáča, vzduch ide, takže sa kalibruje. Máme novú výrobnú jednotku so všetkými novými najmodernejšími výrobnými zariadeniami.“

„Môžete sa v nej prejsť, môžete vidieť budovy a množstvo ďalšej infraštruktúry, v ktorej sme boli dosť pozadu a do ktorej sme investovali. Máme všetky zdroje, ktoré potrebujeme, máme dvoch skvelých jazdcov, skvelú históriu v tomto športe a množstvo nadšenia a vzrušenia.“

Brown ďalej poznamenal, že McLaren plánuje v nábore nových zamestnancov aj naďalej pokračovať.

„Sme plne sústredení, motivovaní a máme ľudí – veľa ľudí – ktorí sa k nám pridali a veľa ľudí sa k nám aj naďalej pridáva. Andrea nastavil nový trend, v ktorom hodláme pokračovať. Ešte sme len na začiatku,“ uzavrel boss McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia