logo F1online.sk

Jordan: Stavím sa, že McLaren by chcel Dennisa späť

Lando Norris a Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 4. 2023

Čo chýba súčasnému McLarenu? Najväčšie úspechy tohto tímu sa datujú do obdobia, ktoré si niektorí zo súčasných fanúšikov Formuly 1 ani nepamätajú. Paradoxne sa takmer všetky spájajú s osobou Rona Dennisa. Aj keď je jeho postavička kontroverzná a nie príliš populárna, podľa Eddieho Jordana by si vo Wokingu priali, aby ho mohli mať späť.

Šesťdesiatročná história McLarenu je plná obrovských úspechov. Po smrti Bruca McLarena v roku 1970 prevzal kontrolu nad tímom Teddy Mayer, po ňom v roku 1980 Ron Dennis, ktorý prvýkrát odišiel do dôchodku až o 29 rokov neskôr a zanechal za sebou ohromnú stopu.

Aj keď sa Dennis pokúsil o návrat, ani on nedokázal vytrhnúť McLaren z delíria, do ktorého sa tím v ostatnom desaťročí zamotal. Definitívnu bodku za svojou kariérou urobil Ron v roku 2017 a odvtedy už len z diaľky sleduje pokračujúce trápenie svojho milovaného tímu. Aj keď Dennis nikdy nebol zvlášť populárny, zdá sa, že niektorým na svojej pozícii začína chýbať.

„Ron bol perfekcionista, všakže? Všetko si dokázal naplánovať. On chcel všetkých tých Sennov a Prostov vo svojom tíme,“ povedal ďalší bývalý šéf a majiteľ tímu F1 Eddie Jordan.

„Robili sme si z neho srandu a smiali sa mu, pretože bol posadnutý čistotou a priam sterilný pri príprave auta aj svojich ľudí, ale stavím sa, že v McLarene si prajú, aby sa vrátil späť, pretože tento tím nie je ani zďaleka tam, kde by chcel byť.“

„Môžete si hovoriť, čo chcete, ale Ron bol neskonale oddaný svojmu tímu a stal sa neospevovaným hrdinom zamestnancov a všetkých ľudí v McLarene,“ myslí si Jordan.

Pridal sa k nemu aj bývalý pilot stajne pod Dennisovým vedením David Coulthard, podľa ktorého bol Ron dokonca vo svojej dobe „nepochopený“.

„Myslím si, že Ron Dennis bol okolitým svetom nepochopený,“ povedal Coulthard vo svojom podcaste Formula For Success, v ktorom hostil Jordana. „Bol neuveriteľne starostlivý a dbal o všetkých ľudí vo svojom tíme, ak mali zdravotné problémy alebo postihli nejaké komplikácie ich rodiny.“

„Všetko robil potichu, ale zároveň nádherným spôsobom, pretože chápal dôležitosť tímu,“ dodal Coulthard.

Súvisiace články