logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo o pôsobení v McLarene: Až dovtedy som si myslel, že som najlepší na svete

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 4. 2023

V kariére športovca môže byť kľúčové jedno jediné rozhodnutie. Veľký úspech a veľké zlyhanie môže niekedy oddeľovať veľmi tenká hranica. Na vlastnej koži sa o tom presvedčil aj Daniel Ricciardo, ktorého rozhodnutie odísť z Red Bullu vyvoláva diskusie aj po piatich rokoch.

Austrálčan odchod z Red Bullu dodnes nevníma nijak negatívne, naopak, aj počas svojich dvoch rokov v Renaulte podával podľa vlastných slov špičkové výkony. Sám vlani prehlásil, že sezóna 2020 patrila k jeho najlepším v kariére.

V roku 2021 sa však pobral do McLarenu, kde zažil strmý a veľmi tvrdý pád. Na konci dvoch neúspešných rokov vo Wokingu – aj keď ovenčených jeho ôsmym víťazstvom v kariére v Monze – bola strata miesta vo Formule 1 a návrat do Red Bullu v pozícii rezervného pilota.

„Časť zodpovednosti bude vždy spočívať na mne,“ priznáva Ricciardo pri spomienke na svoje dvojročné pôsobenie v McLarene.

„Po mnoho rokov som skutočne veril, že som najlepší na svete, takže nech už sa ocitnem v akejkoľvek situácii, dokážem to prekonať. V McLarene to pre mňa bolo v tomto smere náročné.“

„Iste, bol som si vedomý, že nie som dokonalý jazdec a mám slabiny, takže stále bude niečo z toho padať na moje plecia,“ priznal austrálsky pretekár.

Teraz, s odstupom niekoľkých mesiacov, priznáva, že keby mal tú možnosť, urobil by Ricciardo niekoľko vecí inak.

„Keď som mal teraz možnosť urobiť si trochu odstup a ohliadnuť sa späť na ostatné dva roky, robil by som veci inak; možno by som kládol viac otázok alebo bol trochu náročnejší. Človek sa však stále učí, takže nič neľutujem,“ povedal Ricciardo.

Rodák z Perthu sa teraz vrátil domov. Aj keď len v pozícii rezervného jazdca, pokračuje vo svojej kariére s Red Bullom a pokúsi sa o návrat. Po prvých mesiacoch v staronovom pôsobisku odhodlane hlási, že všetko sa vracia do starých koľají.

„Určite som cítil, že ani moja sebadôvera nie je, čo bývala. Aj po príchode do Red Bullu som sa možno trochu obával, ako dopadnem na simulátore a snažil som sa to trochu bagatelizovať. Cítil som sa však stále komfortnejšie a stále viac ako doma,“ povedal Daniel.

Súvisiace články

Diskusia