logo F1online.sk

Horner odmieta Pérezove tvrdenia, že Red Bull uprednostňuje jedného jazdca

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 4. 2023

S drobnými výnimkami už od zlatých rokov Sebastiana Vettela platí, že jeden jazdec Red Bullu je oveľa úspešnejší ako druhý. Kedysi to bol práve Sebastian Vettel, dnes je to zas Max Verstappen. Podľa Sergia Péreza ide o dôsledok toho, že červení býci stavajú tím okolo jedného pilota. Je to naozaj tak? Christian Horner energicky krúti hlavou.

Sergio Pérez sa v úvode tejto sezóny nechal počuť, že konečne má pod zadkom monopost, ktorý vyhovuje aj jemu. V predchádzajúcich sezónach sa totiž viackrát ponosoval na to, že autá červených býkov sú až príliš šité na mieru Maxovi Verstappenovi. To má byť jasný dôkaz, že aj keď neoficiálne, tak v stajni je určená tímová jednotka.

“Toto je prvýkrát, čo som ho počul niečo také povedať,” vyhlásil Christian Horner, keď sa ho novinári spýtali na Pérezove slová. “My sme už od nášho vstupu do športu v roku 2005 jazdili s dvoma autami a v týchto autách sme chceli mať dvoch najlepších jazdcov, akých sme mohli.”

I napriek tomu bola jedna strana garáže takmer vždy oveľa slabšia, a tím priamo či nepriamo obviňovala z nerovnosti príležitostí. Spomeňme si na Webberovo víťazstvo v Silverstone a hlášku “To nebolo zlé na tímovú dvojku” či problémy Pierrea Gaslyho, Alexa Albona a dokonca aj Daniela Ricciarda, ktorý z Red Bullu radšej odišiel, než by sa mal biť s Maxom Verstappenom o miesto v srdci Helmuta Marka a Christiana Hornera.

Christian Horner však tvrdí, že výsledkové rozdiely sú primárne spôsobené rozdielmi vo výkonoch, nie politikou uprednostňovania jedného pilota. “V našom tíme sme sa vždy snažili dať obom jazdcom čo najlepšiu šancu a čo najlepšiu techniku. Potom je už len na nich, čo predvedú na trati. Platí to pre Maxa a Checa, alebo v minulosti Daniela a Maxa, Daniela a Seba, Marka a Seba, alebo sa môžeme vrátiť až k Davidovi Coulthardovi a Markovi Webberovi.”

Red Bull v predchádzajúcich rokoch skrátka staval auto tak, aby malo čo najväčší rýchlostný potenciál. Fakt, že viac sedelo Maxovi Verstappenovi, bol už len druhotný efekt tohto snaženia. V aktuálnej sezóne má však Red Bull taký ohromujúci náskok, že sa nemusí zaujímať len o čistú rýchlosť auta, ale môže viac prihliadať aj na jazdné vlastnosti.

Šéf rakúskej stajne je presvedčený, že Pérez sa už v tíme cíti lepšie. Viac ako doma. “Je skvelé, že Checo odvádza super robotu. V roku 2021 sa posadil do monopostu po covidovej sezóne a na konci éry jednej sady pravidiel. V aute sa trápil.”

“Vlani bol v aute viac ako doma a získal dve z našich sedemnástich víťazstiev. Tento rok opäť skvele vyštartoval, no pred nami je ešte veľmi, veľmi dlhá cesta,” uzavrel debatu Horner.

Súvisiace články