logo F1online.sk

V Red Bulle Ricciardov jazdecký štýl nespoznali: Osvojil si určité návyky

Daniel Ricciardo a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 4. 2023

Daniel Ricciardo sa po štyroch rokoch vrátil do Red Bullu v úlohe rezervného pilota. Austrálčana sme v novej „uniforme“ mohli prvýkrát vidieť v austrálskom padoku, keďže podujatia v Bahrajne a Saudskej Arábii vynechal. Je preto pochopiteľné, že novinári boli na tunajšieho miláčika zvedaví.

Napríklad jeho staronový šéf Christian Horner novinárom prezradil, že Daniel sa po štyroch rokoch zmenil. Dva roky v Renaulte a ďalšie dva v McLarene sa vraj na jeho jazdeckom štýle podpísali.

Osemnásobný víťaz veľkej ceny odchádzal z Red Bullu ako jeden z najrešpektovanejších jazdcov na štartovom rošte. Pri návrate po štyroch rokoch je zatracovaným a unaveným mužom, ktorý si potreboval od Formuly 1 trochu oddýchnuť.

„Je skvelé mať ho späť v modrom,“ povedal na tlačovej konferencii šéfov tímov v Melbourne Christian Horner. „Je to jeho prvá účasť na veľkej cene v tejto sezóne. Naozaj sa do toho pustil s veľkou vervou a zúčastnil sa všetkých brífingov. Takisto tvrdo pracoval na simulátore doma v Británii, podporoval tím a pomáhal pri vývoji.“

Napriek všetkým týmto pochvalným slovám panuje všeobecné presvedčenie, že Red Bull najal Ricciarda hlavne ako marketingovú figúrku. Tím má bohatú zbierku juniorských a vývojových jazdcov, takže Daniela na prácu na simulátore tak veľmi nepotrebuje.

To zrejme platí aj pre samotného Ricciarda, ktorý potrebuje v prvom rade trochu odstup a znovuobjaviť svoju vášeň pre pretekanie. To sa mu podľa slov jeho šéfa aj darí.

„Pri vstupe do miestnosti všetko rozžiari. Zrejme stále patrí k najpopulárnejším jazdcom, dokonca aj keď nejazdí,“ hovorí Horner. „Pre nás je jedine pozitívne, že ho máme u nás v tíme. Pomáha nám, našim jazdcom aj inžinierom. Dúfajme, že sa do tohto športu opäť zamiluje.“

Šéf Red Bullu zároveň priznal, že sa nedalo nevšimnúť, ako sa Daniel ako jazdec za tie štyri roky zmenil. Monopost s červeným býkom na kapote mu dokonalo vyhovoval, dodával mu množstvo sebadôvery a dodnes je stále jediným mužom, ktorý sa dokázal vyrovnať Maxovi Verstappenovi. Z tohto superrýchleho a sebavedomého pilota však zostal počas pôsobenia v McLarene len tieň.

„Keď sa po Abú Zabí prvýkrát objavil v továrni… Viete, podľa mňa je problém v tom, že keď pilotujete monopost so zjavnými obmedzeniami, snažíte sa adaptovať a vyťažiť z neho maximum. Pri jeho návrate do tímu nám bolo jasné, že si osvojil určité návyky, takže sme ho ani nespoznávali ako Daniela spred troch či štyroch rokov, keď náš tím opúšťal,“ priznáva Horner.

„Počas Vianoc si mohol dopriať trochu voľna, zresetovať a po návrate v novom roku 2023 našiel pôdu pod nohami. Pocit z virtuálneho auta sa mu pozdáva a zdá sa, že korešponduje s tým, čo vidíme aj v reálnom svete.“

„Veľmi túži po tom, aby sa s ním mohol zviesť a potvrdiť si to na vlastnej koži. Určite však už oveľa viac pripomína toho Daniela, ktorého sme počas našich spoločných rokov poznali,“ dodal Horner.

Ten trochu podpichol šéfa McLarenu Zaka Browna, ktorého mal na tlačovke po svojom boku. „Museli sme ho trochu nakŕmiť, neviem, čo ste mu urobili, ale vrátil sa trochu pochudnutý. Teraz už vyzerá zdravšie. Tvrdo trénuje a je pripravený naskočiť, keď príde šanca,“ povedal Horner.

Súvisiace články