logo F1online.sk

Norris nehovorí o šťastí, Piastri sa teší z prvých bodov

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl2. 4. 2023

Ak si fanúšikovia McLarenu v sobotu azda hovorili, že mali radšej zostať spať, v nedeľu určite neoľutovali, že si privstali. Britský tím konečne dokázal predbiehať svojich súperov a za daných okolností vyťažil z minima maximum.

Lando Norris by však bodoval aj bez chaosu po reštarte. Pred červenou vlajkou jazdil na ôsmom mieste, keď po peknom súboji predbehol Nica Hülkenberga. Ukázalo sa, že s MCL60 sa napriek slabej maximálke predsa len dá pretekať.

„Nebolo to o šťastí. Skôr sa hodí povedať, že konečne sme nemali smolu,“ povedal Lando Norris na margo šiesteho miesta v cieli.

Úvodné dva víkendy McLarenu boli skutočne ovplyvnené technickými problémami i smolou v Saudskej Arábii, kde museli oba monoposty po incidente v prvom kole meniť predné krídlo. V Melbourne sa Norris i Piastri umne vyhli všetkým problémom. „Zatiaľ náš najlepší víkend. Po sobote by som to nepovedal, radšej som držal očakávania nízko. Od prvého kola bola však naša rýchlosť dobrá. Mohol som útočiť a zažiť nejakú akciu. Vyhli sme sa problémom, čo bola najväčšia výzva,“ pokračoval britský pretekár.

Znie až neuveriteľne, že Norris má v Pohári jazdcov viac bodov ako Charles Leclerc, a že McLaren sa vyšvihol na piate miesto v Pohári konštruktérov pred Alpine. Do najbližšieho podujatia v Baku by mali prísť prvé veľké vylepšenia monopostu. „Nechcem byť z toho príliš nadšený, neviem, či nám upgrady pomôžu práve v Baku, kde je veľa pomalých zákrut. Určite však prinesú krok dopredu. Celý tím tvrdo pracoval, aby priniesol vylepšenia. Verím, že nám pomôžu,“ uzavrel.

Oscar Piastri sa dočkal. Veľký talent F1 získal vo svojej tretej veľkej cene premiérové body. Stalo sa tak na domácej pôde v Melbourne. Pred prerušením jazdil Piastri jedenásty, keď sa dlho snažil dostať cez Júkiho Cunodu. Po reštarte sa vyhol chaosu a posunul sa na konečné ôsme miesto.

„Kde lepšie bodovať než doma (úsmev). Dnes som bol na správnom mieste vtedy, keď to bolo treba. Smola z úvodných podujatí sa mi vrátila v troche šťastia. Vyhol som sa chaosu. Na začiatku dňa som ôsme miesto fakt neočakával! Mali sme solídnu rýchlosť. Body sú v tejto fáze sezóny výborné pre mňa i tím. Verím, že v Baku zrýchlime,“ skonštatoval Oscar Piastri.

V McLarene konečne mali aj dôvod na úsmev. Predstavitelia britskej stajne si uvedomujú, že k skutočnému zlepšeniu vedie ešte dlhá cesta. Na druhej strane, každý získaný bod môže byť veľmi cenný a vždy je umenie vyťažiť z minima maximum.

„Aj bez červených vlajok sme dokázali pretekať a predbiehať, čo prináša množstvo pozitív. Zároveň však musíme zostať realistickí. Vieme, že je pred nami veľa práce. Na trati i v továrni využijeme energiu z tohto bodového zisku do odhodlania zrýchliť naše auto,“ povedal Andrea Stella.

Súvisiace články