logo F1online.sk

Hrozí Gaslymu zákaz štartu? Kolíziu s tímovým kolegom odmietol komentovať

Pierre Gasly
© XPB Images/Alpine Media
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 4. 2023

Ako obrátiť fantastický víkend v najhoršiu nočnú moru? Tím Alpine a zvlášť Pierre Gasly mali na dosah ruky vynikajúci výsledok po veľmi dobrom výkone. Všetko však zmarili záverečné červené vlajky a reštart pretekov, po ktorom došlo ku kolízii jazdcov francúzskeho tímu.

Pierre Gasly a jeho monopost A523 spoločne ukázali v Melbourne záblesk vynikajúcej výkonnosti. Aj keď sa cez Pierra po prvom reštarte – po tuhom boji – dostal Carlos Sainz, Francúz sa ho po dlhé kolá držal ako kliešť.

Obaja aj s pomocou DRS pomaličky doťahovali Fernanda Alonsa, ktorý vpredu manažoval svoj odstup na Lewisa Hamiltona. Ku koncu pretekov síce Ferrari a Alpine odpadli, ale faktom zostáva, že ako červený, tak ružový monopost sa dokázali dlho držať a neprepadávali.

Po nádejných 56 kolách však prišla najhoršia nočná mora každého šéfa tímu – kolízia tímových kolegov, ktorej dôsledky môžu byť nesmierne.

„Som strašne frustrovaný z výsledku, pretože som do toho dal všetko, väčšinu pretekov som bojoval s Ferrari a Fernandovým Aston Martinom. Niečo také by som určite neočakával,“ povedal po pretekoch veľmi sklamaný Gasly.

„Držať sa na piatom mieste zásluhou vlastného tempa bolo rozhodne príjemné prekvapenie. Nedokážem uveriť, čo sa na konci stalo,“ dodal francúzsky pretekár.

Pre Gaslyho je to dvojnásobne nepríjemné. Aj keď komisári svoje vyšetrovanie ešte neuzavreli, vieme, že Carlos Sainz dostal za svoje počínanie päťsekundový trest a dva trestné body. Ak by bolo počínanie pilota Alpinu vyhodnotené ako nebezpečný návrat na trať alebo jednoducho nebezpečná jazda, mohlo by to pokojne znamenať dva body a stopku pre Francúza do Baku, keďže aktuálne má na konte desať trestných bodov.

„Nechcem ten záver komentovať,“ pokrčil plecami Gasly. „Som sklamaný zo straty takého skvelého výsledku. Týždne tvrdej práce skončili v týchto posledných dvoch kolách.“

Jeho tímový kolega Esteban Ocon po pretekoch priznal, že má „trochu bolesti hlavy“ po tvrdom náraze. Je však v poriadku.

„Počas celého víkendu nám šťastie nešlo naproti a doplácali sme na veci, ktoré boli mimo našu kontrolu. Je to extrémne frustrujúce, pretože sme mali dobré tempo. Myslím si, že sme na tom boli podobne ako Ferrari a Aston Martiny, takže sme mohli byť oveľa vyššie,“ povedal po pretekoch Ocon.

„Zraziť som sa v závere mohol s kýmkoľvek, pretože veľa áut sa ocitlo mimo trate. Nakoniec to bol Pierre, ktorý mi nenechal veľa miesta, ale nemám naňho ťažké srdce. Prišiel za mnou a ospravedlnil sa,“ dodal Ocon.