logo F1online.sk

Verstappen si nevyrába umelých súperov: O titul bojujem len s Pérezom

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala1. 4. 2023

Pri aktuálnom rozložení síl je ťažké samého seba presvedčiť, že na zisk titulu nemá len Red Bull, hoci väčšina fanúšikov konkurencie by bola rada, keby niečo také dokázala. Realisticky sa na aktuálnu situáciu pozerá aj Max Verstappen, ktorý na rozdiel od prípadov z minulosti nič neprifarbuje. Otvorene priznáva, že s výnimkou Sergia Péreza nemá žiadneho reálneho súpera.

Dominovať vo Formule 1 je na jednej strane požehnanie, na druhej strane aj istý údel. Aby dominátor divákovi úplne neznechutil obľúbený šport, musí sa aspoň v médiách snažiť vykreslovať konkurenciu v lepšom svetle. Určite si ešte spomeniete na víťazné roky Mercedesu, ktorý so železnou pravidelnosťou pred víkendom avizoval, aká ťažká veľká cena ho čaká, aby nakoniec zaknihoval ďalšie double.

A kým Christian Horner túto politickú hru musí hrať, Max Verstappen sa takejto rétorickej gymnastike vyhýba. V piatok otvorene vyhlásil, že na ceste za tretím majstrovským titulom ho môže zastaviť len jeden pilot. Je ním jeho tímový kolega.

“Myslím si, že Pérez je momentálne mojím jediným súperom,” uviedol pre taliansku Sky Max Verstappen. “Máme rovnaké auto, takže obom sa nám môže dariť viac. Toto by sa v priebehu sezóny mohlo zmeniť, ale on je jediný pilot, ktorý mi to počas pretekov môže sťažiť.”

Ak sa rozloženie síl výraznejšie nezmení, tak po týchto vyjadreniach aspoň môžeme upustiť od polemík, či Verstappenov tretí titul bol ľahko získaný, alebo nie. Ale predsa len nepredbiehajme. Sergio Pérez mu ešte môže zavariť, hoci takmer určite nie v nedeľu v Melbourne.

Max Verstappen sa po kvalifikácii nechal počuť, že Mexičan preňho nepredstavuje hrozbu. Po problémoch bude totiž štartovať až z posledného miesta. Preto by bolo logické rovno vymeniť aj batériu a riadiacu jednotku elektroniky, keďže s týmito komponentmi je už na hrane a beztak bude štartovať na úplnom chvoste.

Ani zástupcovia Mercedesu nedávajú Pérezovi veľké šance. George Russell neverí, že sa mu podarí rovnaký kúsok ako Maxovi Verstappenovi v Saudskej Arábii, aj keď má o polovicu sekundy na kolo rýchlejšie auto. Okruh v Melbourne na to skrátka nie je vhodný. “Určite sa dostane do prvej desiatky. Nemyslím si však, že na takomto type okruhu by ste sa vedeli dostať až dopredu.” Lewis Hamilton len prikývol: “S tým súhlasím.”

Ako vidí Mexičanove vyhliadky Christian Horner? “V Džidde sa Maxovi po polovici pretekov podarilo dostať z pätnásteho na druhé miesto. Na tejto trati sa predbieha oveľa ťažšie ako v Džidde, no sú tu DRS zóny a máme rýchle auto. Treba sa vyhnúť problémom, posúvať sa vpred a staviť na správnu stratégiu.”

“Dôležité je, že rovnako ako Max, aj Checo má dve sady tvrdých pneumatík. Oni sú jediní dvaja piloti, ktorí ich majú k dispozícii. Ak sa ukáže, že tieto gumy budú dominantné, preňho by to mohol byť dôležitý faktor v druhej polovici pretekov,” doplnil šéf Red Bullu.

Súvisiace články