logo F1online.sk

V Alpine očakávali, že na Ferrari budú strácať „približne tri desatiny“

Pierre Gasly
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 4. 2023

Tím Alpine sa naďalej poneviera v okolí čela stredu poľa. Francúzsky celok zaznamenal v Saudskej Arábii veľmi konzistentný výkon, ale napriek sľubným zábleskom predsa len ukázal, že na kvarteto najlepších stále nestačí. Potvrdilo sa to aj v Austrálii, keď obaja piloti tímu bojovali okolo najlepšej desiatky, kam sa Pierrovi Gaslymu podarilo preniknúť, ale Estebanovi Oconovi už nie.

Pri rýchlosti Red Bullu, Mercedesu, Aston Martinu a Ferrari zostáva pre zvyšných šesť tímov boj o tri body za deviate a desiate miesto. Priestoru na ich zisk nie je mnoho a detaily sú ešte dôležitejšie než v minulosti. Aj keď Alpine nemá rýchlosť, aby ohrozil štyroch najlepších, naďalej zostáva v strede poľa poprednou silou.

„Určite to bola pozitívna kvalifikácia,“ povedal po jej skončení celkovo deviaty Pierre Gasly. „Pokračujeme v napredovaní a máme vo vrecku ďalší postup do Q3. Vo všeobecnosti si myslím, že sme sa umiestnili tak, ako sme aj očakávali.“

„Na Ferrari strácame približne tri desatiny a takto nejako v súčasnosti vidíme aj našu pozíciu na štartovom rošte. Čaká nás teda nejaká práca pri uzatváraní tejto medzery.“

„Som trochu sklamaný, pretože si myslím, že ôsme miesto bolo možné. V týchto podmienkach však bolo trochu zložité zahriať pneumatiky a dostať ich do správneho pracovného okna,“ dodal Gasly.

Ten v Melbourne zaznamenal prvé kvalifikačné víťazstvo v internom súboji s Estebanom Oconom. Ten nebol po kvalifikácii spokojný s jedenástym miestom, keďže podľa jeho slov mal monopost Alpine na postup do Q3. V strede poľa je to však nesmierne vyrovnané a rozhodujú menšie aj väčšie detaily – napríklad premávka.

„Auto bolo veľmi dobré,“ povedal po kvalifikácii Ocon. „Myslím si, že sa nám to v Q2 nepodarilo poskladať a tiež sme mali k dispozícii iba jednu sadu čerstvých pneumatík. Napriek tomu sme mali postúpiť.“

„V posledných dvoch zákrutách som narazil na premávku a stratil tam dve desatiny. Mali sme tempo na pohodlný postup do Q3, nanešťastie sa to nepodarilo, ale v nedeľu to napravíme,“ sľúbil bývalý pilot Force Indie či Manoru.