logo F1online.sk

Pérez má podozrenie, že jeho auto nebolo v poriadku: Bol som len pasažier

Sergio Pérez v štrku
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala1. 4. 2023

Sergio Pérez zažil jeden z najhorších dní v kariére, keďže výrazne rozriedil jeho majstrovské nádeje. Už od tretieho tréningu platilo, že na čo siahol, to mu nevyšlo. Pripisuje to problémom s monopostom, ktoré ho posadili do sedadla spolujazdca.

Mexický pretekár ukončil svoje pôsobenie v kvalifikácii už počas prvého kola. V tretej zákrute prebrzdil a skončil v štrku, z ktorého sa už nedokázal vyslobodiť. Podobné problémy s brzdením mal aj v tréningu – raz v prvej, dvakrát v tretej, a napokon aj v predposlednej zákrute.

“Bolo to naozaj zlé. Bol to strašný deň,” lamentoval sklamaný Sergio Pérez. “Už v treťom tréningu sme mali taký istý problém. Mysleli sme si, že sme ho odstránili, no očividne sa nám to nepodarilo. Dúfam, že do zajtra to dokážeme napraviť, pretože pretekať takto by bolo veľmi ťažké.”

Karun Čandhok sa vo svojej analýze zamýšľal nad tým, či Pérezova pohonná jednotka zaberala aj po zošliapnutí plynu, čo by mohlo vysvetliť celý rad jeho prebrzdení. V rozhovore pre Sky však Mexičan nechcel túto informáciu potvrdiť ani vyvrátiť, ba spočiatku nechcel prezradiť prakticky nič.

“Nechcem ísť do detailov, pretože to nestojí za to. Musíme zabrať ako tím a spraviť všetko pre to, aby sme tento problém odstránili,” uviedol spočiatku, no v neskoršom rozhovore svoju odpoveď rozšíril. “Bolo to veľmi ťažké. Akonáhle som sa dotkol brzdy, tak som bol len pasažierom.”

“Keď brzdím, tak niečo výrazne posúva brzdný balans smerom dopredu. Dúfam, že to spoločne odstránime,” nádejá sa Pérez, no vyhliadky na veľké hody nemá. Na otázku, čo si trúfa dosiahnuť pred nedeľnými pretekmi, odpovedal dosť skleslo. “Minimalizovať škody. Najdôležitejšie bude minimalizovať škody…”

Christian Horner prezradil, že tím kontroluje Pérezov monopost a hľadá potenciálnu príčinu jeho prebrzdení, no v čase rozhovoru nemal žiadnu vedomosť o tom, že by mal mať jeho pilot problémy s technikou.

“Dnes mal strašný deň. Začalo sa to dnes ráno,” poznamenal Christian Horner, ktorý najskôr vyhlásil, že s autom “nebol žiaden veľký problém”. Pérez po treťom tréningu stratil sebadôveru. “Vôbec sa nedokázal dať dokopy po treťom tréningu.”

Žeby na to v kvalifikácii zatlačil príliš skoro? “To osudové kolo nemalo o ničom rozhodnúť. Žiaľ, prebrzdil v ňom a vyšiel mimo trať. Kontrolujeme všetky dáta, či nenájdeme niečo v manažmente motora, čo k tomu mohlo prispieť.”

Pérezovi istotne nepomohol ani fakt, že na jeho monoposte sa pracovalo veľmi dlho. Prišiel o cenný čas. “Párkrát sme mohli vidieť, že zablokoval kolesá, prebrzdil a bol široký. V treťom tréningu dvakrát vyšiel z trate. V tom prvom kole na to dosť zatlačil a prebrzdil. Žiaľ, vyšiel na štrk a tentoraz sa mu už nepodarilo z neho vyslobodiť. Skúmame, aké faktory k tomu mohli prispieť a ak niečo nájdeme, tak sa pokúsime postarať o to, aby to tam zajtra nebolo.”

Kde teraz nájde stratené sebavedomie? Red Bull mu pred pretekmi zrejme naordinuje väčší počet inštalačných kôl. “Sebadôvera je kľúčová. V piatok vyzeral byť veľmi silný. Bol to skrátka hrozný tréning. Počas prvého výjazdu na mäkkej zmesi mu nič nevyšlo. Potom sa ocitol zahnaný do kúta, potom príliš tlačil a snažil sa niečo získať v brzdných zónach. Nabaľovalo sa to. Nebola to ideálna príprava na kvalifikáciu.”

Súvisiace články