logo F1online.sk

Nočné preteky v Austrálii? Organizátor nič nezavrhol

Melbourne, Austrália
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala1. 4. 2023

Veľká cena Austrálie patrí pre Európanov k tým najnáročnejším. Ráno treba veľmi skoro vstávať; na prvý a tretí tréning dokonca už po tretej hodine. Možno vás preto poteší, že v padoku sa najnovšie hovorí o nápade zorganizovať v Melbourne nočné preteky.

Tému nočných pretekov v Austrálii otvorili komentátori Sky Sports, ktorí sa počas druhého tréningu zhovárali so šéfom VC Austrálie Andrewom Westacottom. Odchádzajúci boss na margo tohto návrhu poznamenal, že mu až tak nefandí, no jedným dychom zdôraznil, že je dôležité nezostať zaseknutý a otvoriť sa aj novým nápadom, ako vylepšiť preteky.

“Organizátor VC Austrálie uprednostňuje preteky počas dňa,” komentuje potenciálnu zmenu štartových časov Andrew Westacott, ktorému sa podarilo vyjednať s Formulou 1 neuveriteľne dlhú zmluvu na organizovanie pretekov až do roku 2037. “Na druhej strane však chcem povedať, že všetko sa vyvíja a štát Viktória je inovatívny pri veľkých športových podujatiach.”

“Treba sa pozrieť na pätnásťročný časový horizont. Preto vláda Viktórie považovala za dôležité uzavrieť túto zmluvu — do budúcna tak vieme robiť rôzne veci.” Organizátor sa nemusí báť o budúcnosť podujatia. Preto nemusí pristúpiť na všetky návrhy z dielne Liberty Media, no nebude chcieť ani rozkolísať loď, na ktorej sa plaví.

“Skvelé je, že s Formulou 1 udržujeme partnerský vzťah od roku 1996. Keď máte s niekým rovnako pevný vzťah, tak môžete skúšať aj takéto veci. Treba byť teda otvorený, to je tá najjednoduchšia odpoveď,” dodal odchádzajúci šéf, ktorý svoju funkciu opustí v júni.

Liberty Media bude musieť prehodnotiť, aký dopad na sledovanosť by mal presun štartu veľkej ceny na noc. Európske publikum by si určite polepšilo, no na druhej strane pre divákov za veľkou mlákou by sa štart posunul až na hodiny po polnoci. Fanúšikovia z Los Angeles si v nedeľu zapnú preteky o 22:00, v takom Montreale je to už teraz 01:00 hodina v noci.

A zmena času nebude celkom bez nákladov. V Albert Parku, ktorý je počas bežných pracovných dní súčasťou verejných komunikácií, by bolo nutné pravdepodobne pred každou veľkou cenou vybudovať umelé osvetlenie.