logo F1online.sk

Alonso sa oprel do Hamiltona: Najlepší kvalifikant všetkých čias a s kolegom prehráva 2:0

Lewis Hamilton pred Fernandom Alonsom
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 3. 2023

Fernando Alonso sa vracia na formulový piedestál. Prestup z Alpinu do Aston Martinu bol pre španielskeho matadora geniálny krok, ktorý oslávil dvomi pódiovými umiestneniami v prvých dvoch pretekoch sezóny. Môžeme očakávať, že so silným autom porastie aj túžba španielskeho pretekára podeliť sa s okolitým svetom o svoje prenikavé názory.

V rozhovore pre francúzsky L’Equipe mal k tomu Alonso dobrú príležitosť. Na začiatku sezóny 2023 je hlavnou témou dominancia Red Bullu a prekvapenie menom Aston Martin, ktorý je hlavným vyzývateľom stajne z Milton Keynes.

Pilotov Mercedesu Lewisa Hamiltona a Georgea Russella to viedlo k niekoľkým komentárom, ktoré sa u ich odporcov nestretli s veľkým pochopením. Tí sú presvedčení, že pokiaľ ide o dominanciu, mali by sa v Mercedese dvakrát zamyslieť nad svojimi vyjadreniami, keďže aj ich bývalý technický riaditeľ Paddy Lowe považuje dominanciu Mercedesu v roku 2014 za najväčšiu v histórii Formuly 1.

„Určite som ešte nikdy nevidel také rýchle auto. Keď sme my boli rýchli, neboli sme až takí rýchli,“ prehlásil po VC Saudskej Arábie Lewis Hamilton, ktorého slová sa nestretli s veľkým pochopením nielen u Lowa, ale ani u Alonsa.

„Ja s tým nesúhlasím. V Saudskej Arábii som finišoval dvadsať sekúnd za Checom a Maxom, kým on a Rosberg nakladali v rokoch 2014 a 2015 všetkým nám rovnú minútu. Po dvoch alebo troch kolách jednoducho znížili výkon, aby šetrili motory. Má akúsi krátku pamäť, asi starne,“ prehlásil Alonso napol žartovne pre francúzsky denník.

Tým však Fernandova rozprava neskončila. Kým výroky na adresu dominancie Mercedesu v rokoch 2014 a 2015 nemôžeme považovať za osobné, komentovanie Hamiltonových rekordov a jeho porovnanie s „normálnymi“ jazdcami už áno.

„Keď sedí v normálnom aute, môžete vidieť, že má slabiny, keďže nejazdí osamotene alebo iba proti tímovému kolegovi,“ prehlásil Alonso. „Len sa pozrite, nikto nestál na pole position viackrát než on a George Russell proti nemu v tejto sezóne vedie v kvalifikačnom porovnaní 2:0. Ukazuje to, akým kľúčovým faktorom zostáva vo Formule 1 samotné auto.“

Aby v tom však Hamiltona nenechal osamotene, oprel sa Alonso aj do svojho bývalého šéfa Otmara Szafnauera. Okrem toho, že Aston Martin opäť vyniesol do nebies a zopakoval, aký je v tomto tíme šťastný, tak rovnako skritizoval svojho bývalého zamestnávateľa.

„Otmar by určite nepodpísal ani Adriana Neweyho, veď ten má predsa 64 rokov,“ vyhlásil 41-ročný Astúrčan sarkasticky. „Ja sa cítim na tridsať a som lepšie pripravený než v roku 2003.“

Podľa Alonsa mal pritom rumunský rodák svoj podiel na jeho odchode z Alpinu, hoci doteraz sme mali za to, že zmluvné otázky riešili najmä jeho nadriadení Laurent Rossi a Luca de Meo.

„Otmar v tom zohral svoju rolu. Myslím, že Hamilton mal pri zisku svojho siedmeho titulu 35 rokov. Vek by teda nemal byť faktorom. V Aston Martine sa toho vôbec neobávali,“ povedal Alonso, ktorý však dodal, že na svojho bývalého zamestnávateľa (práve s týmto tímom získal v rokoch 2005 a 2006 svoje dva tituly) spomína v dobrom.

„Vždy pre mňa budú ako rodina. Renaultu ani Alpinu nič nevyčítam. Prial by som si, aby sme si v minulom roku lepšie rozumeli. Už v Austrálii som im hovoril o predĺžení zmluvy, ale až do júla neprišla z ich strany žiadna odpoveď,“ dodal Alonso.

Súvisiace články