logo F1online.sk

McLaren si dáva poriadne načas. „B špecifikáciu“ plánuje predstaviť až v polovici sezóny

Oscar Piastri a Lando Norris
© LAT Images/McLaren Media Centre
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 3. 2023

Už nejaký ten piatok vieme, že McLaren plánuje v tomto roku priniesť hneď niekoľko balíkov vylepšení – prvý z nich už v azerbajdžanskom Baku. Následne predstaví pred letnou prestávkou druhý z „upgradeov“, tzv. béčkovú podobizeň monopostu MCL60, a zrejme niekedy na jeseň tretí a zároveň záverečný súbor noviniek.

Fanúšikovia McLarenu zažívajú jubilejnú sezónu ako „hrom“. Tím z Wokingu sa výsledkovo trápi a zdá sa, že sa to v dohľadnej dobre pravdepodobne nezmení. Druhý najúspešnejší celok histórie kráľovnej motoršportu predstaví balík noviniek už v Baku, ten sa však o žiadne signifikantné zlepšenie zrejme nepostará.

Skalní papájového tímu budú musieť na skutočné zlepšenia čakať až do leta. Vtedy McLaren plánuje prísť s takzvanou béčkovou špecifikáciou monopostu MCL60.

„Pokiaľ ide o vývoj, balík v Baku je len prvým krokom,“ vyslovil sa šéf McLarenu Andrea Stella. „Určite však očakávame ďalšiu veľkú modernizáciu, ktorá sa bude týkať viacerých oblastí auta a bude oveľa zreteľnejšia. Môžete to označiť za B špecifikáciu.“

„Následne očakávame, že v druhej polovici ročníka, po letnej prestávke, prídeme s ďalšími vylepšeniami. Novinky tak prinesieme trikrát: V Baku, následne pred letnou prestávkou – nechcem sa však viazať k žiadnemu konkrétnemu dátumu – a potom po letnej prestávke.“

„Dúfame, že každý z týchto balíkov vylepšení nám prinesie niekoľko desatín k dobru a dostaneme sa tak bližšie k tomu, aby sme na konci sezóny naplnili naše ambície a boli štvrtým najlepším tímom na štartovom poli.“

O najväčší rozdiel sa však podľa Stellu postará balík vylepšení, s ktorým McLaren príde bezprostredne pred letnou prestávkou – a to z toho dôvodu, že bude v sebe niesť už rukopis nových technických riaditeľov tímu, ktorí prednedávnom nahradili na tejto pozícii Jamesa Keya.

„Nové vedenie sa postará o zlepšenie výkonnosti, pretože zrýchli tempo vývoja,“ poznamenal Stella. „Dopad [zrýchleného vývoja] však ešte v Baku neuvidíme, pretože to, čo bude predstavené v Baku, bolo navrhované pred viac ako dvoma mesiacmi. Určite sa to však podpíše na ďalších vylepšeniach,“ doplnil 52-ročný Talian.