logo F1online.sk

Hill: Pérez sa nevzdá bez boja

Sergio Pérez
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 3. 2023

Za posledné roky sme boli len málokedy svedkami toho, že sa Max Verstappen nedokázal na trati dostať cez tímového kolegu. Nuž, aj majster tesár sa občas utne. Dvojnásobný šampión v Saudskej Arábii nevyzrel na Sergia Péreza, hoci treba uviesť, že po technických problémoch v kvalifikácii štartoval až z pätnásteho miesta. Nič to ale nemení na tom, že už v polovici pretekov bol Holanďan zásluhou vlastných schopností a aj prispením bezpečnostného vozidla na druhej priečke a na dotiahnutie a predbehnutie Mexičana mal času viac než dosť. Napriek tomu, že Pérez v Džidde poriadne vystrčil rožky, bookmakeri za favorita na titul považujú aj naďalej Verstappena. Damon Hill však prízvukuje, že Pérez rozhodne nepôjde s kožou lacno na trh.

Zatiaľ čo Verstappen zaznamenal od roku 2021 až 26 triumfov, Pérez sa v tomto období zmohol len na štyri. Ako sa hovorí, jedna lastovička leto nerobí. Formulová obec by však bezpochyby privítala, ak by sa Mexičan do boja o víťazstvá zapojil častejšie a rovnako tak aj Damon Hill.

Majster sveta z roku 1996 sa domnieva, že ak aj Verstappen titul vyhrá, sezóna 2023 pre neho nebude prechádzka ružovou záhradou.

„Checo vie, proti čomu stojí, nevzdá sa však bez boja,“ nechal sa počuť 62-ročný Brit, ktorý počíta s tým, že Pérez nebude čeliť Verstappenovmu tlaku len na trati, ale aj mimo nej. „Myslím si, že problémom je, že Max má talent od prírody a tiež to, aký tlak dokáže na tím vyvinúť, aby sa ubezpečil, že Checo jeho majstrovské ambície neohrozí.“

„Zo športového hľadiska som však toho názoru, že tím musí dať Checovi príležitosť bojovať za rovnakých podmienok. Viem však, aký tlak dokážu Verstappenovci, špecificky Verstappenov otec na Red Bull vyvinúť, a že bude intenzívny.“

„Verstappen sa bude opierať o argumenty typu: ´Som vaša budúcnosť a vaša jediná nádej´ a bude ich vydierať.“

Hoci bude Pérez podľa väčšiny ťahať v boji s Verstappenom opäť raz za kratší koniec, i tak si počína lepšie než jeho predchodcovia – Pierre Gasly a Alex Albon, s ktorými Holanďan do slova a do písmena pozametal.

„Boli sme svedkami toho, ako prišli do Red Bullu mladí chlapci, ocitli sa tam bez priateľov, boli vystrašení a museli ísť inam – ako Gasly a Albon,“ poznamenal Hill.

„Dokonca by sa dalo povedať, že to isté zažili Mark Webber a Daniel Ricciardo. V Red Bulle panuje ťažká atmosféra. Neobjímajú ťa okolo ramien a nehovoria ti: ´My sa o tebe postaráme, neboj sa.´“

„Checo má však vo svojej časti garáže ľudí, takže uvidíme, ako to dopadne. Nech sa stane čokoľvek, Verstappenovci to neznesú. Po Saudskej Arábii ste mohli vidieť, že Max riadne trucoval, hoci to je asi slabý výraz. Vyzeral veľmi nešťastne z toho, ako to celé dopadlo. Neuspokoja sa s druhým miestom,“ dodal víťaz 22 veľkých cien.

Súvisiace články