logo F1online.sk

Kuriózne vyšetrovanie v F2: Mazepin tabuľou ohrozil oslavujúceho Cunodu

Juki Cunoda a Nikita Mazepin
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 8. 2020

Nudí vás súčasná Formula 1? Riešenie je po ruke. Aj tento víkend v Spa ponúkla juniorská Formula 2 strhujúce divadlo, ktoré malo kontroverzné rozuzlenie.

Od začiatku pretekov dominoval Japonec Juki Cunoda z tímu Carlin. Jeho zastávka v boxoch však trvala príliš dlho a prepadol sa za Nikitu Mazepina. V závere do svojho súpera búšil, niekoľkokrát sa na rovinke Kemmel pokúsil o útok. Musel to však skúšať z vonkajšej strany, kde si to Mazepin dobre strážil a so širokými lakťami ho dvakrát vytlačil mimo trať. Hoci bol vpredu a mal voľbu stopy, komisári boli nekompromisní a ruského pretekára potrestali päťsekundovým trestom.

Podobne tak v Španielsku bol Mazepin potrestaný za to, že sa nepredpisovým spôsobom vrátil na trať, čo ho tretieho zosunulo na trináste miesto. Z trate bol pritom vytlačený Nobuharu Macušitom, za čo japonský pretekár potrestaný nebol. Dnes za obdobné počínanie dostal Mazepin päť sekúnd.

Nebol teda nadšený, keď mu inžinier oznámil, že sa súboj s Cunodom dostal päť sekúnd a skončil druhý. Kým teda Cunoda po vystúpení z auta oslavoval, nasrdený Mazepin zostrelil tabuľu s označením druhého miesta, ktorá Cunodu takmer zasiahla. Komisárom to neuniklo a voči zdrvenému Mazepinovi začali ďalšie vyšetrovanie.

„Minule som skončil tretí, dnes som vyhral, nikto mi to nemôže vziať. Zostal som vo svojej jazdeckej línii, šiel som úplne rovnako ako každé jedno kolo dnešných pretekov. Nevidím žiadny dôvod, prečo by som sa mal uhýbať, bol som vpredu, mám právo vybrať si stopu, také sú pravidlá,“ povedal Mazepin po pretekoch, ktorý tiež odmietol s Cunodom a tretím Mickom Schumacherom striekať šampanským na pódiu a sklamaný opustil pódiovú ceremóniu.

Najlepšia trojka si na tiež pódiu uctila pamiatku zosnulého Anthoina Huberta.

Súvisiace články