logo F1online.sk

Ocon v poslednom pokuse dvakrát škrtol o múr: Stále lapám po dychu

Esteban Ocon
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 3. 2023

Nech si o okruhu v Džidde myslíte čokoľvek, pre jazdcov predstavuje ultimátnu výzvu. Múry sú tu blízko a neodpúšťajú. Priemerná rýchlosť pritom presahuje 250 kilometrov za hodinu, takže sa musíte stopercentne sústrediť a svojmu autu stodesaťpercentne dôverovať. Na vlastnej koži to v kvalifikácii okúsil aj Esteban Ocon.

Ten napokon skončil na veľmi kvalitnom siedmom mieste, ale po skončení kvalifikácie sa asi išiel najprv prebaliť, až potom predstúpil pred médiá. Výsledok je veľmi dobrý, ale cena zaň mohla byť obrovská.

„Stále lapám po dychu a bola to veľmi stresujúca kvalifikácia,“ zhodnotil svoju sobotu Ocon. „Rozdiely sú strašne malé a je neskutočné, ako veľmi na to musíte tlačiť a riskovať.“

„Vo svojom najrýchlejšom kole som dvakrát škrtol o múr – v prvej a v poslednej zákrute. Myslel som si, že je po všetkom a auto je poškodené. Držal som však plyn až na podlahe dúfajúc, že to bude dobré, čo nie je príjemné.“

„Napriek tomu som sa dokázal zlepšiť. Asi som z toho dostal maximum. Som spokojný so svojím kolom aj s naším zlepšením medzi tretím tréningom a kvalifikáciou, keďže v treťom tréningu to nevyzeralo tak, ako sme chceli. Určite je to však dobrý krok v porovnaní s Bahrajnom a dúfam, že v nedeľu dokážeme zabojovať,“ dodal s nádejou Ocon.

Okrem týchto dvoch „škrtov“ bol Esteban blízko ku katastrofe aj v treťom tréningu v desiatej zákrute, kde vlani nepríjemne vyletel Mick Schumacher. Alpine je síce kvalitný monopost, ale nabrať v ňom dostatok sebadôvery už v druhej kvalifikácii sezóny nie je jednoduché.

„Auto vo vysokorýchlostných zákrutách plávalo a lietalo zo strany na stranu. Tento víkend som veľakrát unikol len o vlások. V treťom tréningu to bolo naozaj veľmi, veľmi tesné a takmer som napodobnil Micka z minulej sezóny,“ hovorí francúzsky pretekár.

„Už od začiatku sme na to tlačili až príliš, pretože sme potrebovali experimentovať a nájsť to správne nastavenie. Bolo ťažké to poskladať dokopy. V niektorých zákrutách bolo auto ťažšie zvládnuteľné než v iných a za takýchto okolností sa ťažko buduje sebadôvera. Auto posledné dva dni lietalo zo strany na stranu, takže som rád, že je kvalifikácia za nami,“ dodal Ocon.