logo F1online.sk

Concordská dohoda dovolí tímom odísť z F1 aj skôr

Helmut Marko a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2020

Formula 1 nedávno oznámila, že sa so všetkými desiatimi tímami úspešne dohodla na podpísaní Concordskej dohody, podľa ktorej bude Formula 1 fungovať do roku 2025. Vysvitá však, že jej súčasťou nie je povinnosť tímov zostať vo Formule 1 až do konca jej platnosti.

“Rokovania boli dlhé, hlavne kvôli globálnym výzvam, ktorým tento šport čelí. V niektorých ohľadoch boli ale aj prekvapivo priamočiare v porovnaní s prechádzajúcimi rokmi,” vyslovil sa Christian Horner na margo Concordskej dohody. “Rokovania s Berniem Ecclestonom boli v minulosti vždy veľmi zábavné, vždy trochu iné, ale Liberty bola pri rokovaniach až úzkostlivo férová. V skutočnosti sme boli prvým tímom, ktorý to podpísal.”

Rokovania uľahčil aj fakt, že na rozdiel od Bernieho Ecclestona Liberty Media nepožadovala od tímov, aby sa zaviazali dodržiavať dohodu až do roku 2025 — má totižto výstupnú klauzulu, ktorú možno aktivovať každý rok najneskôr v marci. To pomohlo pri rozhodovaní napríklad Red Bullu, ktorý stále nevie, či Honda vo Formule 1 zostane.

“Môžeme ju vypovedať každý rok, keďže už nič nie je také isté, ako tomu bolo kedysi. Aktuálny kontrakt Hondy s nami sa končí v roku 2021,” prezradil Helmut Marko, športový poradca Red Bullu, ktorý má dokonca doktorát z práva. “Bolo preto kľúčové, aby financovanie dodávateľa pohonných jednotiek a tímov bolo oddelené.”

Nuž a aktuálny model prerozdelenia financií Red Bullu vyhovuje. “Ako Red Bull toho dostaneme menej, ale viac za AlphaTauri, napríklad. Tým sa to vlastne vyrovná.”

Okrem toho je Red Bull spokojný aj s tým, že zmeny v pravidlách už nemusí odsúhlasiť všetkých desať tímov, ale stačí osem — samozrejme, so súhlasom FIA a Liberty Media. “Niektoré veci sa dajú rozhodnúť superväčšinou a netreba jednohlasnú zhodu. Napríklad obrátený štartový rošt v Rakúsku, ktorý neprešiel cez Mercedes.”

Súvisiace články