logo F1online.sk

Williams má nového prevádzkového riaditeľa: Najal leteckého inžiniera Frederica Brousseaua

Alex Albon
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 3. 2023

Tím Williams v súčasnosti pôsobí ako začínajúca firma, nie ako jeden z najúspešnejších tímov v histórii Formuly 1. Keby ste sa snažili vypátrať, ktorí ľudia v Grove vlastne šéfujú, získali by ste priam minimalistický obraz. Množstvo pozícií, ktoré v rozvinutých korporátoch bývajú obsadené, zostávajú vo Williamse neobsadené. Majiteľ Dorilton Capital si však môže od apríla „odškrtnúť“ aspoň jednu pozíciu, keďže tím bude mať nového prevádzkového riaditeľa.

Meno Frederic Brousseau asi málokomu vo svete Formuly 1 niečo hovorí. A nie je to náhoda. Tento kanadský inžinier totiž v F1 nikdy predtým nepôsobil. So svetom vedy, techniky a obchodu však má obrovské skúsenosti.

Od roku 1997 pracoval pre svetoznámeho výrobcu leteckých motorov Pratt & Whitney, kde sa postupne vypracoval až na generálneho manažéra Mirabel Aerospace Centre, čo je testovacie zariadenie a továreň na výrobu motorov. V apríli 2022 ho spoločnosť povýšila na prevádzkového viceprezidenta, z ktorej sa spolupodieľal na prevádzke dvanástich závodov Pratt & Whitney po celom svete.

Teraz ho však čaká nová výzva a v apríli 2023 nastúpi do funkcie prevádzkového riaditeľa tímu Williams vo Formule 1. Majiteľ Dorilton Capital tak zaplní ďalšiu medzeru, ktorých má vo vedení stajne neúrekom.

Williams stále nemá obsadené kľúčové posty na technickom oddelení. Po odchode technického riaditeľa Francoisa-Xaviera Demaisona a šéfa pre aerodynamiku Davida Wheatera, zastáva funkciu prvého menovaného dočasne Dave Worner, ktorý je zároveň hlavným dizajnérom.

Šéf James Vowles, ktorý nastúpil do svojho nového zamestnania len pred pár týždňami, tak má plné ruky práce. Len ťažko sa totiž z Williamsu stane úspešný tím, keď nemá obsadené kľúčové pozície. Angažovanie skúseného Brousseaua by tímu malo pomôcť.

„Veľmi sa tešíme, že Frederic nastúpi ako energický a skúsený líder, ktorý môže pomôcť pri transformácii Williams Racing,“ povedal predseda predstavenstva spoločnosti Matthew Savage.

„Svoju kariéru začal prácou v dielni a v poslednom období sa staral o globálnu leteckú prevádzku, vrátane riadenia viacerých svetových výrobných závodov a prevádzky s viac ako 10-tisíc zamestnancami.“

„Očakávam, že prispeje výraznou mierou na ďalšej ceste Williams Racing,“ dodal.

Súvisiace články