logo F1online.sk

Naša výhoda sa v priebehu sezóny rozplynie, prorokuje Marko

Max Verstappen
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 3. 2023

Stane sa minuloročné prekročenie rozpočtového stropu Red Bullom poslednou záchranou tohtoročnej sezóny? Monopost RB19 bol v Bahrajne taký dominantný, že nejeden fanúšik ročník 2023 predom odpísal. V Milton Keynes to však tak jednoznačne nevidia a Helmut Marko médiám pripomenul, že Red Bull bude ovplyvnený minuloročnou kauzou.

Desaťpercentné zníženie alokovaného času vo veternom tuneli bude mať na majstrov sveta vplyv, o tom niet najmenších pochýb. Čo však už nie je také jednoznačné, je miera tohto vplyvu. Ako veľmi to Red Bull postihne?

Oficiálna komunikácia tímu je jednoznačná: postihne nás to veľmi tvrdo. Tejto línie sa držal aj poradca Red Bullu Helmut Marko v rozhovore pre Formel1.de, na ktorý odkazuje portál Motorsport.com.

„Na sezónu sme sa pripravili optimálne. Akonáhle sme dostali tento trest, bolo nám jasné, že náš čas vo veternom tuneli musíme tráviť efektívne a každá smena tam musí mať jasne stanovený plán,“prehlásil Rakúšan.

„V súčasnosti sa nám to všetko darí. Ako však bude sezóna pokračovať a krátiť sa náš čas v aerodynamickom tuneli, tak ostatní budú mať ten svoj stále k dispozícii a náš náskok sa rozplynie,“ prorokuje Marko.

„Preto je extrémne dôležité odniesť si čo najviac bodov už teraz,“ dodal.

Ten bol spytovaný aj na výroky Georgea Russella po Veľkej cene Bahrajnu, keď prehlásil, že Red Bull v tejto sezóne vyhrá všetky preteky. Marko však podobné komentáre považuje za absurdné.

„Toto jeho vyjadrenie sa dá vysvetliť aktuálnou frustráciou z bahrajnských pretekov. Boli to však preteky na špecifickom okruhu s veľmi drsným asfaltom, čo znamená, že degradácia pneumatík hrala významnú rolu,“ vysvetlil Marko.

„Áno, podali sme dobrý výkon. To je zatiaľ všetko. Určite by však bolo pekné, keby to bolo také jednoduché,“ usmial sa poradca Red Bullu.

Súvisiace články