logo F1online.sk

Ocon ako „veľmi dobrá dvojka“? Zmenil sa, keď dostal poriadnu šancu, odkázal Rossi

Esteban Ocon
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 3. 2023

Je Esteban Ocon pilotom schopným jedného dňa dokráčať až na vrchol? Francúzsky pretekár nedostal v kariére, a ani v živote, nič zadarmo a musel poriadne dlho čakať aj na svoju prvú viacročnú zmluvu vo Formule 1. Dostal ju od svojho domáceho tímu Alpine, ktorého šéf Laurent Rossi nazval Ocona ako „veľmi dobrú dvojku“.

Samozrejme, pri niečom takom môžete veľmi ľahko vyprodukovať senzačný titulok, no nechajme šéfa francúzskej stajne vysvetliť, ako to myslel. Nech si o Estebanovi myslíme čokoľvek – a v ostatnom období nám dal pár dôvodov, prečo by sme o ňom nemali hovoriť len pozitívne – stále môže len málokto spochybniť, že sa mu podarilo obhájiť si miesto vo Formule 1.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že som sa veľmi snažil, aby sa Esteban v tíme cítil dobre,“ povedal Rossi v podcaste Beyond the Grid.

„Na tomto chlapcovi je pozoruhodné, že nikdy nemal pred sebou vydláždenú cestu. Takmer každý rok počul niečo ako: ‚To je koniec, tu sa naše cesty rozchádzajú a pre budúci rok si musíš nájsť prácu inde.‘ To je nesmierne náročné, pretože sa potrebujete nejako rozbehnúť, potrebujete štartovaciu dráhu, však?“

„Potrebujete sa cítiť komfortne a vedieť, že nejaký čas zotrváte v kokpite a môžete svoju prácu robiť poriadne, nie iba ako nejaké hobby,“ vysvetľuje Rossi situáciu, akej Ocon čelil pri svojich začiatkoch.

„Povedal som si teda: ‚Chalan má potenciál, tak ho poďme dostať do komfortnejšej pozície.‘ Nie však celkom komfortnej, pretože je dôležité zostať v strehu. Chceli sme však zistiť, čo ukáže, keď mu poskytneme správne prostredie a dovolíme mu trochu upokojiť myseľ.“

„Dali sme mu teda trojročnú zmluvu a možnosť trochu sa rozbehnúť. Buďme úprimní, vtedy sa jazdci do Alpinu práve nehrnuli, takže on bol ten najlepší jazdec, akého sme mohli mať.“

„Vždy som hovoril, že Esteban je prinajhoršom veľmi dobrá dvojka. Každý si to vyložil inak, ale keď to hovorím, myslím tým, že aj keď možno vo Ferrari nemajú jazdeckú jednotku a dvojku, veľa ľudí si myslí, že majú! V Mercedese tiež nemajú jednotku a dvojku, hoci tam je ťažké určiť, kto by mal byť tou dvojkou. Myslím si však, že Esteban by bol jednou z tých dvojok, nech už si vyberiete ktorýkoľvek tím. Takto som to teda myslel,“ vysvetlil Rossi.

Ten na adresu Ocona ešte v roku 2021 povedal, že „možno nie je budúcim majstrom sveta… aspoň však máme excelentného druhého jazdca.“ To síce neznie nejak lichotivo, ale Esteban sa v Alpine usadil veľmi dobre. Pre svoj tím dokázal vybojovať víťazstvo a v súboji s Fernandom Alonsom si počínal viac ako solídne. Dôvera zo strany tímu spečatená viacročnou zmluvou sa tak vyplatila.

„Áno, zmena bola citeľná,“ prehlásil Rossi. „Začal jazdiť efektívnejšie a začal sa na to pozerať z dlhodobého hľadiska, nechcel iba ohromovať v každých pretekoch, čo je veľký rozdiel, pretože nemusíte neuvážene riskovať a obávať sa, že môžete prísť o miesto.“

„Povedal som mu, že potrebuje rásť a tím potrebuje rásť s ním. Musí sa na to pozerať viac zo strategického hľadiska a stať sa lídrom, čo je veľký rozdiel v porovnaní s tým superrýchlym frajerom. Musíte preukázať kvality, ktoré z vás jedného dňa môžu urobiť majstra sveta. To neznamená byť len rýchly,“ dodal.

Súvisiace články