logo F1online.sk

Nevieme, ako na tom sme. Chceme však dohnať Aston Martin, znie z Alpinu

Esteban Ocon
© Alpine
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 3. 2023

Alpine bol vlani štvrtým najrýchlejším celkom štartového poľa. Francúzi sa dušovali, že tento výsledok chcú v tomto roku minimálne zopakovať a zároveň sa už o niečo viac priblížiť k top tímom. Stal sa však presný opak. Alpine síce na tom zrejme nie je až tak zle, no výkonnostne sa pred neho dostal Aston Martin, ktorého dostihnúť bude mimoriadne náročné.

Z pretekov v Bahrajne mohli predstavitelia Alpinu vyčítať len máločo. Preteky Estebana Ocona dopadli katastrofálne, najprv čelil početným penalizáciám, aby preteky napokon vôbec nedokončil. Na strane druhej, jeho tímový kolega Pierre Gasly predviedol pomerne solídnu stíhaciu jazdu, keď sa z dvadsiateho miesta na štarte preštrikoval až na bodovanú deviatu priečku.

O tom, ako na tom Alpine po výkonnostnej stránke skutočne je, zrejme napovedia viac až preteky v Saudskej Arábii.

„Stále nepoznáme naše skutočné tempo, a to kvôli niektorým operačným veciam, ktoré sa stali v pretekoch,“ vyslovil sa šéf Alpinu Otmar Szafnauer. „Esteban čelil všetkým možným problémom, o ktorých sme už hovorili, Pierre zase dlho uviazol na devätnástom mieste.“

„Stále tak neviem, ako na tom relatívne sme, a to len preto, že s jedným autom sme boli vzadu a druhé auto malo problémy, o ktorých sme už hovorili. Nemyslím si však, že strácame veľa.“

Keďže bol Gasly v závere pretekov v Bahrajne na rovnakých pneumatikách o niečo rýchlejší než Valtteri Bottas, ktorý bol pred ním, zdá sa, že Alpine by mohol z hľadiska výkonnosti okupovať piatu priečku.

Szafnauer sa však nechce sústrediť na Alfu Romeo, jeho ambície miera vyššie. Francúzi sa pokúsia dohnať Aston Martin.

„Ak si správne pamätám, v jednom momente sme zaostávali za Bottasom asi šestnásť sekúnd, dohnali sme ho, no v závere sme ho nedokázali predbehnúť. Myslím si však, že tento stint fungoval dobre,“ povedal.

„Keď sa na to pozrieme z optimistického hľadiska, keby Pierre štartoval z deviateho miesta, tak by sme Bottasa určite porazili. O koľko by sme však zaostávali za Mercedesom a Lanceom Strollom? Boli šestnásť sekúnd pred nami, musíme si to zanalyzovať. Teraz ich musíme predbehnúť a znížiť stratu na chalanov, ktorých chceme poraziť.“

„Esteban sa na štarte postavil mimo svojej pozície, z toho sa poučí. Prevádzkovo sa môžeme tešiť na hladké a bezproblémové preteky. A ak tomu tak bude, podľa predikcií Pirelli majú obe naše autá na to, aby sa dostali do top desiatky. Preto si myslím, že získame veľa bodov a budeme bojovať o štvrté miesto v šampionáte,“ doplnil Szafnauer.

Súvisiace články