logo F1online.sk

Najväčšie pozitívum? Dobrý tréning zastávok v boxoch, hovorí Norris

Ladno Norris v boxoch
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 3. 2023

Strach a hrôza. Tak by sa dal opísať štart do sezóny v podaní McLarenu. To, čo sa dnes odohrávalo v Bahrajne, azda prekonalo aj tie najhoršie očakávania fanúšikov tradičnej britskej stajne. Podľa Landa Norrisa však situácia nie je taká zlá, ako na prvý pohľad vyzerá.

Norris mal dobrý štart a prvé kolá strávil v TOP10, no postupne sa začal prepadať. Ako prezradil, problémy na jeho aute sa začali prejavovať hneď od začiatku. „Po dobrom štarte sa prakticky od prvej zákruty objavili problémy s tlakom vzduchu i viacerými ďalšími vecami. Postupne ma dostali mimo pretekov, keď som musel každých desať kôl zastavovať,“ skonštatoval britský pilot.

Na konci z toho bolo celkom šesť zastávok v boxoch, pri ktorých mu mechanici zvyšovali tlak vzduchu v pohonnej jednotke. Lando Norris bol odsúdený do pozície štatistu, bezmocne krúžiaceho na dne štartového poľa. Tím čakal na prípadný safety car a zároveň nazbieral aspoň nejaké dáta. Samotný pilot toto snaženie okomentoval pomerne sarkasticky. „Najlepším pozitívom z dneška je skutočnosť, že mechanici zažili dobrý tréning pitstopov.“

Výsledok McLarenu vyzerá príšerne, na druhej strane, vinou technických problémov sme vlastne nevideli reálne pretekové tempo MCL60. Preto to podľa Landa Norrisa zase nemusí byť až také zlé.

„Naše tempo bolo v poriadku, nebyť problémov, mohol som získať prinajmenšom bod. Nevidím dôvod, prečo by sme nemohli bodovať už najbližšie v Saudskej Arábii. Stále veríme, že s týmto autom môžeme získavať body, vďaka čomu sme optimistickí pre zvyšok sezóny. Aj dnes to tak mohlo byť. Neviem, čo vyradilo Oscara, či rovnaká vec ako mňa. Nič takéto sme počas testov nezažili,“ vyhlásil Lando Norris, ktorý sa na záver snažil vniesť trochu optimizmu do duší sklamaných priaznivcov. „Nie je to také zlé, ako všetci očakávali. Jednoducho, dnes sme mali získať body, len sme riešili príliš veľa problémov.“

Oscar Piastri zažil krátky debut v F1. Jeho prvé kolá boli nádejné, keď po štarte získal k dobru dve miesta, a potom na rovinke pekne predbehol Nica Hülkenberga. V trinástom kole však pre poruchu elektroniky zastavil v boxoch. Aj keď sa to tím snažil riešiť výmenou volantu, Piastri sa už z miesta nepohol.

„Do odstúpenia to bolo fajn, po štarte mi vyšli pekné predbiehacie manévre. Stále pracujeme na tom, aby sme odhalili príčinu poruchy. Je to fakt škoda. Zdalo sa mi, že naše auto sa k pneumatikám správalo lepšie než niektorí súperi okolo nás. Celkovo sme v pretekovom tempe vyzerali lepšie. Aj napriek skorému odstúpeniu som sa veľa naučil a odnášam si pozitíva,“ skonštatoval Oscar Piastri.

Nový šéf tímu Andrea Stella si takúto premiéru rozhodne nepredstavoval. McLaren v Bahrajne totálne vybuchol. „Body dnes boli určite možné, naše autá mali v pretekovom tempe konkurencieschopnú rýchlosť. Najmä Lando bol v dobrej pozícii, no mali sme dve poruchy so spoľahlivosťou. Oscar vypadol kvôli problému s elektronikou. Lando musel zastavovať každých desať kôl, keďže mu klesal vzduchový tlak v pohonnej jednotke.“