logo F1online.sk

Marko: Museli sme niečo vymyslieť, aby sme Maxa udržali v Red Bulle

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala6. 3. 2023

Spojenie Maxa Verstappena a Red Bullu žne úspechy a všetko nasvedčuje tomu, že ešte dlho bude. Akoby si boli súdení, mohli by sme dnes povedať. Ešte pred pár rokmi to však taká samozrejmosť nebola. Helmut Marko priznal, že v istom období mal obavy, či sa holandský megatalent nerozhodne odísť.

Max Verstappen práve štartuje svoju ôsmu sezónu v Red Bulle a ešte niekoľko ich pridá. S červenými býkmi má podpísaný neuveriteľne dlhý kontrakt, ktorý vyprší až v roku 2028. Je to dôkaz lojálnosti oboch strán a neotrasiteľnej dôvery.

Ešte v časoch, keď Red Bull odoberal pohonné jednotky od Renaultu, však viera v svetlé zajtrajšky nebola taká pevná ako dnes. Motory často zlyhávali a neposkytovali ani dostatočný výkon. V Red Bulle navyše vedeli, že aj Verstappenova trpezlivosť má isté hranice.

“Vedeli sme, že niečo musíme spraviť,” spomína Helmut Marko v rozhovore pre holandský De Telegraaf. “Vždy sme však k nemu boli otvorení a úprimní, bavili sme sa o našich plánoch aj o možnostiach.”

Červení býci vtedy podnikli odvážny krok a spojili sily s Hondou, ktorá mala v tom čase katastrofálnu povesť. V tomto prípade neplatilo lepší vrabec v hrsti… Verstappen bol však o všetkom informovaný. “Povedali sme mu, ako si predstavujeme naše plány s Hondou a neskôr sme spravili to isté, keď sme rokovali s Porsche a Fordom. Robíme to, pretože Max je dôležitou súčasťou stajne.”

Dokedy bude Verstappen ústrednou postavou Red Bullu? Minimálne do sezóny 2028, v ktorej dovŕši 31 rokov. Holanďan už dávnejšie prezradil, že následne sa azda pustí do iných dobrodružstiev.

“On je typ človeka, ktorý sa dokáže rozhodnúť aj sám. Neviem si predstaviť, že by sa prechádzal po padoku ako televízny expert alebo niečo podobné,” uvažuje Marko. “Možno sa potom pustí do vytrvalostných pretekov, azda so svojím otcom, čo je momentálne pri tak nabitom kalendári v F1 nemožné.”