logo F1online.sk

V McLarene náznaky optimizmu, podľa Stellu patrí do stredu poľa

Oscar Piastri
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl3. 3. 2023

Ak si v akejkoľvek oblasti života nastavíte nízke očakávania, tak často môžete zažiť vlastne len príjemné prekvapenie. McLaren prichádzal do Bahrajnu s malou dušičkou a mnohí ho umiestňovali na úplný chvost štartového poľa. Piatkové tréningy naznačili, že by to nemuselo byť až také zlé.

Zvlášť počas prvého víkendu sezóny môže rozhodovať spoľahlivosť. S tou sa McLaren počas testov trápil, no ako potvrdili jazdci i šéf tímu, dnes fungoval monopost MCL60 bez problémov.

Od tohto základu sa môžu ´papájoví´ odraziť ďalej. Lando Norris v prvom tréningu, ktorý sa však jazdil ešte za svetla, pridal štvrtý najrýchlejší čas. V druhom, v reprezentatívnejších podmienkach, skončil deviaty so stratou necelých siedmich desatín na Fernanda Alonsa. Britský pilot v piatok absolvoval 48 kôl.

„Auto bolo celkom solídne, na pocit najlepšie v tomto roku. Je to dobrý signál, robíme malé kroky dopredu, a veci idú správnym smerom. Určite ešte musíme niečo v aute nájsť, no cítil som sa v ňom lepšie a mohol som viac zatlačiť. Pomohli nám aj chladnejšie podmienky,“ skonštatoval Lando Norris.

V rozhovore po piatkovom programe pôsobil Norris pozitívnym dojmom, určite lepším než po testoch. „Dnes to bolo z našej strany bez problémov s autom. Vlastne aj v testoch to bolo v poriadku, mimo jedného problému, ktorý sme vyriešili. Vieme, kde sa nachádzame, a čo treba urobiť, aby sme boli rýchlejší. Nie je to však ľahká práca. Celé pole vyzerá oveľa tesnejšie, než som očakával. Red Bull je vpredu, je tam Aston Martin i Ferrari, a potom všetci trochu za nimi. Bude to veľmi tesné, čo sľubuje vzrušujúci priebeh víkendu,“ uzavrel Norris.

Oscar Piastri sa v prvom tréningu dostal s autom mimo trate, no zvládol to bez poškodenia monopostu. Austrálsky nováčik odjazdil dokopy 51 kôl. V FP1 obsadil dvanáste miesto, v FP2 bol pätnásty.

„Cítim, že robím progres. Stále je čo zlepšovať, no cítim, že sa do toho dostávam. Nevyhol som sa chybám, takže so sebou nie som stopercentne spokojný. Myslím si, že sme na tom celkom dobre, no skutočný obraz uvidíme až zajtra,“ skonštatoval Oscar Piastri.

Šéf tímu Andrea Stella v piatkovom hodnotení poznamenal, že tím splnil program a MCL60 fungoval bez problémov so spoľahlivosťou. Počas dňa však čelil vážnej otázke – ako na tom McLaren vlastne je, a nehrozí, že sa bude potácať na dne poľa?

„Z môjho pohľadu aktuálne patríme do stredu poľa. Stred poľa je však veľmi tesný, pár desatín vás môže vyniesť na jeho čelo, alebo na úplný koniec. Sme realistickí. Je dôležité, že auto už v testoch reagovalo tak, ako sme očakávali. Vďaka tomu vieme, na čom treba pracovať. Máme ambiciózny plán vývoja a je pred nami veľa vecí, ktoré prídu počas sezóny,“ povedal Andrea Stella.