logo F1online.sk

Herbert: Verstappen to v tomto roku nebude mať ľahké, no súperom zadarmo nič nedá

Max Verstappen
© RB/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár21. 2. 2023

Zatiaľ čo v roku 2021 si Verstappen vybojoval titul až v poslednom kole záverečných pretekov, minulá sezóna sa niesla v úplne inej réžii. Holanďanovi spočiatku konkuroval len Charles Leclerc, no prakticky od polovice šampionátu to bola už „one man show“. V nadchádzajúcom ročníku by sa však sily mohli o niečo vyrovnať. Tím z Milton Keynes si totiž odpykáva trest za prekročenie rozpočtového stropu, čo ho môže do určitej miery oslabiť. Fanúšikovi by bezpochyby privítali väčšiu zápletku v boji o titul, rovnako tak aj Johnny Herbert. Brit ale upozorňuje, že pokiaľ sa aj Ferrari či Mercedes na Red Bull a Verstappena dotiahnu, Holanďan rozhodne nepôjde s kožou lacno na trh.

Red Bull sa vlani spočiatku nejavil byť dominantný. V prvých pretekoch malo o čosi navrch Ferrari, i keď je pravdou, že sa tím z Milton Keynes boril aj so spoľahlivostnými problémami. Pribúdajúcimi pretekmi však začal preberať opraty rakúsky celok. Druhá polovica šampionátu sa už následne plne ponášala na dominantnú Schumacherovu éru. Zatiaľ čo fanúšikovia „červeného býka“ jasali, ostatným po vôli až tak nebolo.

Väčšiu zápletku by v tomto roku privítala azda väčšina z nás. Podľa Johnnyho Herberta k nej aj dôjde a Verstappenova cesta za tretím titulom majstra sveta bude minimálne tŕnistá.

„V budúcom roku nepôjde všetko podľa Maxových predstáv,“ nechal sa počuť Johnny Herbert pre Total-motorsport.com. „On to ale súperom rozhodne neuľahčí!“

„Chceme, aby o titul s Red Bullom súperili aj Mercedes a Ferrari.“

„V minulom roku Mercedes v boji o titul nebol, ale Ferrari áno. Následne to však už bolo len o jednom jazdcovi, teraz chceme, aby o titul bojovala až šestica pretekárov.“

Zatiaľ čo od roku 2010 v šampionátoch vyhrávali výhradne Mercedes a Red Bull, Ferrari čaká na prvenstvo (v Pohári konštruktérov, pozn. red.) už od roku 2008. Podľa Herberta majú na tom svoj podiel viny aj jazdci Scuderie, ktorí sa oproti takmer stopercentnému Hamiltonovi a Verstappenovi nezriedka dopúšťajú aj chýb – menovite Charles Leclerc.

„Niekedy vstupuje jazdec do sezóny plný optimizmu, obzvlášť vtedy, keď sa tímu podarí cez zimu vyriešiť problémy, ktoré ho trápili v predošlom ročníku.“

„Napríklad Charles Leclerc a Ferrari boli na začiatku minulej sezóny veľmi silní, no následne sa dopustili niekoľkých chýb v stratégii. Chyby urobil aj samotný Charles, smerom do budúcnosti sa tohto bude musieť vyvarovať. Takí pretekári ako Max a Lewis chyby nerobia, alebo ich robia len minimum,“ uzavrel 58-ročný Brit.