logo F1online.sk

Nasr: Tento šport je skrátka nechutný

Felipe Nasr
© Twitter/Felipe Nasr
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 8. 2020

Formula 1 je miesto, kde vyhrávajú tí s najširšími lakťami a najväčšími peňaženkami. Môžete podávať špičkové výkony, o hlavu prevýšiť tímového kolegu, no nezaručí vám to, že si svoje miesto udržíte. Svoje o tom vie aj Brazílčan Felipe Nasr, ktorý toho za dva roky v Sauberi preskákal naozaj dosť.

Rodák z hlavného mesta Brasília prišiel do švajčiarskeho tímu v roku 2015. Na konte mal úspešné pôsobenie v GP2 a za sebou podporu Banco do Brasil. Tieto dve skutočnosti mu pomohli k prestupu do najvyššej motoristickej triedy, aj keď len vo finančne slabšom Sauberi. Svojimi výkonmi však zaujal.

V prvom roku získal 27 bodov, kým jeho tímový kolega Marcus Ericsson len deväť. Postaral sa tak o to, že stajňa z Hinwilu obsadila v pohári konštruktérov ôsme miesto a s ním získala i dôležité prize money. V roku 2016 však tím pod vedením Monishe Kaltenbornovej strádal a ocitol sa na pokraji vlastnej existencie. Tím Manor získal na Veľkej cene Rakúska dôležitý bodík a posunul sa na desiate miesto pohára konštruktérov. V hre boli veľké peniaze a oba tímy ich potrebovali, v opačnom prípade im hrozil zánik. Až do predposlednej veľkej ceny sezóny to vyzeralo, že Sauber skončí na poslednom mieste a možno aj na podlahe. Na domácej trati Interlagos však svoj tím spasil Felipe Nasr.

„Felipe zarobil tímu 40 miliónov a zachránil ho, no na konci roka ho aj tak vyhodili,“ spomína jeden z jeho mechanikov Tiago Conte pre Motorsport.com. On i Nasr si v rozhovore zaspomínali na svoje pôsobenie v Sauberi pod jarmom Kaltenbornovej a spol. Poďme však pekne postupne.

„Moje začiatky vo Formule 1 boli lepšie, než som si predstavoval. Rok 2015 bol z mojej strany produktívny, vtedy sme ešte mali prostriedky na vývoj. Tím bol zdravý a finančne stabilný, od polovice sezóny to však začalo ísť z kopca,“ spomína Nasr. „Stajňa nemala prostriedky na zotrvanie, hľadal sa niekto, kto ho kúpi alebo aspoň nejaký investor.“

Sauber v roku 2016 nemal žiadne peniaze na vývoj, tím živoril, výplaty zamestnancom nechodili načas a nezostávalo iné, než dúfať v zázrak. V júly 2016 však prišli dobré správy. Tím odkúpila investičná skupina Longbow Finance, ktorá získala podiely Petra Saubera i Kaltenbornovej. Hlavné slovo tak dostali švédski miliardári, ktorí podporovali kariéru Marcusa Ericssona. Tým pre Nasra nastali krušné časy.

„Šasi pre sezónu 2016 som dostal až počas štvrtého či piateho víkendu sezóny. Marcus naproti tomu vždy dostal aj nové súčiastky od Ferrari. A rovnaká pesnička to bola v celom priebehu sezóny. Nemali sme dostatok zahrievacích dečiek na pneumatiky či brzdových kotúčov pre oba monoposty. Bola to celkom nová výzva, najmä po psychickej stránke. Vedel som, že ak sa naskytne nejaká šanca, musím ju využiť, aj keby som dostal len jednu,“ povedal Nasr. Jeho mechanik Tiago Conte bol o čosi explicitnejší.

„Skrátka kúpili tím pre Marcusa, urobili všetko, aby Felipeho porazil. Ak boli nejaké nové súčiastky, dostal ich Ericsson, hoci tie Nasrove mali za sebou už tritisíc kilometrov. Tak to bolo,“ vyhlásil Conte. „Každý, kto v motoršporte pôsobil potvrdí, že tak to chodí, nie je to len vo Formule 1.“

„Ranilo ma to. Vedel som, aký je ten chalan dobrý. Felipe pre mňa nebol len kamarát, bol to najkomplexnejší jazdec, akého som v živote videl.“

„V roku 2015 sme boli zvyknutí na to, že Ericsson po piatku okopíroval jeho nastavenie, aby mu bol v sobotu aspoň o trochu bližšie. To pokračovalo aj v roku 2016, no trochu inak. Ericsson dostal Felipeho nastavenie a tomu na oplátku vymenili niektoré súčasti pravého zavesenia. Auto bolo samozrejme nepredvídateľné, nevyvážené a práca na nastavení v prvých troch tréningoch vyšla vnivoč. A tak sa mohli pred médiami tváriť, že Ericsson ho poráža,“ povedal Conte.

Napriek týmto príkoriam však Nasr dokázal Ericssona neraz poraziť. Auto však nemalo na to, aby sa najlepšej desiatke aspoň priblížilo. Brazílčanova príležitosť však napokon prišla predposledný víkend sezóny na jeho domácej veľkej cene. Preteky na Interlagose zasiahol hustý dážď, ktorý ako obvykle vyrovnal pole a rozhodujúcimi kritériami sa stali schopnosti jazdcov a nejaké to šťastíčko.

„Boli to tie najťažšie podmienky, aké som kedy zažil. Štartovali sme síce z posledného radu, no v nedeľu prišlo to, v čo som dúfal. Dážď. Toto bola príležitosť, povedal som si: ‚Posledná šanca, nesmiem ju pustiť‘. Nevidel som ani na krok, no v prvom kole som predbehol päť alebo šesť áut. Tím mi však neustále kričal do vysielačky,“ spomína Nasr.

„Povedali mi, nech zastavím a obujem intermediálky. Len som im odvrkol, že predsa ich obúvať nebudeme, keď stále prší. Išiel som si svoje a o všetkom rozhodol sám. Keď som preťal cieľovú pásku na deviatom mieste, bolo to ako víťazstvo, nikto okolo pritom netušil, aká bola v tíme situácia.“

„Všetka tá politika a frustrácia. A tváre ľudí v boxoch, nikto v to už nedúfal. Tým emóciám sa nedalo ubrániť, odštartovalo to veľkolepú párty,“ spomína Nasr.

Sauber vďaka týmto dvom bodom preskočil Manor a dostal sa na desiate miesto. Do tímovej kasy tak po sezóne pribudlo 40 miliónov eur. Tých 40 miliónov bol rozdiel medzi bytím a nebytím. Manor kvôli tomu skrachoval a Formulu 1 opustil. A čo Nasr? Tím svojho záchrancu po sezóne vykopol a na jeho miesto prišiel Pascal Wehrlein, za ktorého sedačku zaplatil Mercedes štyri milióny eur.

„Pamätám si, ako som po pretekoch prišiel za Monishou Kaltenbornovou a jedným z tých Švédov, ktorí tím viedli. Boli ľadovo chladní, povedali mi, že pre nich sa nič nemení, body vraj mohol získať pokojne aj Marcus (ten urobil v pretekoch chybu a auto rozmlátil o bariéru), nielen ja. Tento šport je skrátka nechutný. Pracujem pre ľudí, ktorí nechcú, aby som mal výsledky,“ povedal Nasr.

Ten v roku 2016 prišiel o svojho sponzora kvôli spoločenským zmenám v Brazílii. Podporovala ho štátna firma, ktorá sa stiahla a hoci Felipe priznal, že v priebehu roka s niektorými tímami rokoval, napokon nemal veľkú šancu pokračovať v sezóne 2017 v inom tíme. Drobnou satisfakciou pre Nasra bolo aspoň to, že ani jeho šéfka, ktorá mu zo života urobila úplné peklo, sa v tíme dlho neohriala.

„Po zmene majiteľa sa jej správanie kompletne zmenilo, v roku 2016 sa stala zamestnankyňou tých Švédov. Bolo mi jasné, že robí všetko, aby si zachránila miesto. O tej bláznivej osobe už nechcem ani len počuť,“ povedal Nasr.