logo F1online.sk

Ricciardo? Ten chce zasraných desať miliónov, minimálne…

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 2. 2023

Ako blízko bol Daniel Ricciardo k zotrvaniu na štartovom rošte aj v sezóne 2023? Odpoveď na túto otázku sa skladá z dielčích odpovedí poskytnutých v priebehu posledných mesiacov. A ďalšiu by podľa všetkého mohla poskytnúť aj nová séria Drive to Survive.

Mohol v Haase nahradiť Micka Schumachera alebo vo Williamse Nicholasa Latifiho? Daniel Ricciardo podľa všetkého mohol v novej sezóne pretekať, ale nakoniec sa rozhodol urobiť jeden krok vzad, aby následne mohol urobiť dva vpred. Zvolil možno riskantnejšiu cestu, ale od roku „na vedľajšej koľaji“ si sľubuje pokoj, oddych a znovunadobudnutie vášne pre pretekanie.

Poďme však po stopách jeho možných ponúk a možností, ktoré sa nakoniec rozhodol nepreskúmať.

„Ako každý, aj ja som sklamaný, že nebude na rošte, pretože by to pre tento šport bolo skvelé a Daniel chce pretekať. Pravdepodobne by mohol jazdiť za Williams alebo Haas, to je môj odhad. Špekulujem však, že nechcel jazdiť za tím, ktorý je deviaty alebo desiaty v poradí, čo pri pohľade na jeho minulosť chápem. Verím však, že sa v roku 2024 vráti,“ povedal šéf McLarenu Zak Brown pred pár mesiacmi.

Na otázku, či nemal o Ricciarda záujem ako o možného nástupcu Micka Schumachera, odpovedal aj šéf Haasu Günther Steiner. Napohľad to vyzeralo ako ideálne spojenie, Daniel nemal sedačku a Haas hľadal skúseného pilota. Rokovania sa však vraj nikam neposunuli.

„Písal som si s ním, ale nehovorili sme spolu. To však bolo ešte predtým, než začal jeho rozchod s McLarenom. Všetci sme totiž mohli cítiť, že sa niečo nevyvíja dobre. Nikdy sme sa však nespojili. Myslím si, že to bolo jeho rozhodnutie. Písali sme si na WhatsAppe, ale potom sa neozval, čo mi navráva… viete, rešpektujem, čo chce a aj ja robím, čo chcem ja. Nemôžete chlapa prosíkať, aby prišiel a jazdil za váš tím,“ povedal v podcaste Beyond the Grid Steiner. Toto stanovisko potom viackrát zopakoval.

„Neviem, opýtajte sa jeho,“ snažil sa vysvetliť stroskotanie rokovaní neskôr Steiner, ktorý tým jasne naznačil, že to Ricciardo nechcel jazdiť za Haas, nie opačne.

Nová séria populárneho seriálu Netflixu Drive to Survive by však mohla ponúknuť ďalšiu indíciu. Už teraz pred jej premiérou sa totiž v médiách objavila správa o scéne, ktorú si vraj budete môcť pozrieť sami.

Máte byť svedkami rozhovoru Steinera a pilota jeho tímu Kevina Magnussena, v ktorom preberajú potenciálnych nástupcov Micka Schumachera.

„Ricciardo?“ navrhol údajne dánsky pretekár.
„Nemôžeme si ho dovoliť, Kevin. On chce zasraných desať miliónov, minimálne,“ odbil túto možnosť Steiner.

Sám Ricciardo na tieto otázky odpovedal vyhýbavo. O záujme ostatných tímov nehovoril priamo, avšak viackrát zopakoval, že prijať ponuku stať sa rezervným jazdcom Red Bullu považuje za najlepšie rozhodnutie z dlhodobého hľadiska.

Možno sa však už čoskoro dozvieme niečo nové.