logo F1online.skF1online.sk

Ocon vraj prekonal ťažkú pľúcnu infekciu: Mal som vysoký tep aj pri chôdzi

Esteban Ocon
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 2. 2023

Pri riadení moderných monopostov Formuly 1 je nevyhnutné byť fyzicky výborne pripravený. Pretekári najvyššej motoristickej súťaže tak nemôžu „leňošiť“ ani počas zimnej prestávky, v priebehu ktorej strávia množstvo času v posilňovni. Esteban Ocon síce v príprave na novú sezónu nezaháľal, no i tak bol donedávna na tom kondične veľmi zle. Prekonal totiž silnú pľúcnu infekciu, z ktorej sa podľa vlastných slova spamätával viac než mesiac.

Dnes je síce ôsmy muž minuloročného šampionátu už 100% fit a plne pripravený čeliť úskaliam, ktoré so sebou prinesie nadchádzajúca sezóna, no na zimnú prestávku spomínať v najlepšom zrovna nebude. Z infekcie mu vraj trvalo spamätať sa až dlhých šesť týždňov, počas ktorých sa nedokázal venovať svojej predsezónnej príprave do takej miery, ako by potreboval.

„Mesiac a pol som nebol schopný vrátiť sa na potrebnú kondičnú úroveň,“ uviedol Esteban Ocon. „Spoločne s mojím tímom a mojimi trénermi sme odviedli skvelú prácu a podarilo sa mi tak dostať do takej formy, akú som mal v predchádzajúcom roku. Teraz sa cítim skvelo. Tie vírusy však dokážu s vami za relatívne krátky čas riadne zatočiť. Každý by si mal na seba dávať pozor.“

„V rámci tréningu som síce niektoré veci robiť dokázal, ale napríklad som dosahoval veľmi vysoké tepy už pri chôdzi – až také zlé to bolo. Mali sme z toho poriadne obavy, no urobili sme všetko pre to, aby som sa čo najrýchlejšie zotavil a začal opäť naplno trénovať. Akonáhle som sa už cítil lepšie, začal som raketovo stúpať. Trvalo to však veľmi dlho a v určitom bode sme sa už začali obávať.“

„Bolo to ako v strašidelnom filme, ktorý bol príliš dlhý a nechcel skončiť,“ povedal Ocon. „Ľudské telo je veľmi zvláštny stroj. Vlastne to ani nie je stroj, pretože ho nedokážeme opraviť tak rýchlo ako auto, čo je niekedy dosť frustrujúce, ale je to tak,“ dodal 26-ročný Francúz.

Súvisiace články

Diskusia