logo F1online.sk

Bývalý šéf motorárov Mercedesu Cowell zatiaľ nevie, kam povedú jeho ďalšie kroky

Andy Cowell
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2020

Odchádzajúceho šéfa motorového oddelenia Mercedesu a jedného zo strojcov úspechu strieborných šípov Andyho Cowella čaká v tíme posledných pár mesiacov práce. Budúci rok Mercedes definitívne opustí. Čo bude robiť, to zatiaľ presne nevie. Nájsť na to odpoveď chce v posledných mesiacoch roka 2020.

Kariéra Andyho Cowella v Mercedese sa začala už pred šestnástimi rokmi. Postupne sa vypracoval až na pozíciu šéfa motorového oddelenia, na ktorú si zasadol v roku 2013. Pri vývoji šesťvalcového hybridu sa levím podielom postaral o šesť konštruktérskych a šesť jazdeckých titulov, ktoré Mercedes spolu s Lewisom Hamiltonom, Nicom Rosbergom a Valtterim Bottasom pozbierali od roku 2014.

V januári tohto roka sa Mercedes dozvedel smutnú správu; Andy Cowell končí.

“Považujem sa za človeka, ktorý má jednu z najlepších prác na tejto planéte,” vyhlásil Andy Cowell v podcaste Beyond the Grid. “Veľa mojich priateľov a hlavne moja mama si myslí, že som sa asi udrel do hlavy, keď som oznámil svoj odchod.”

“Všetci sa pýtajú — a čo budeš robiť potom? To si ešte nie som stopercentne istý. Dúfam však, že to bude dobrá a veľká výzva. Dúfam, že pomôžem spoločnostiam, organizáciám, ale hlavne ľuďom,” jemne načrtol smer, ktorým sa azda uberie. “Som nesmierne hrdý na to, že som mohol pracovať v Mercedese. Je tu neuveriteľná skupinka ľudí a budú mi chýbať, ale je čas na zmenu.”

“Šestnásť rokov pôsobí ako dlhá doba na to, že robíte viac-menej to isté. Ja mám rád výzvy, pri ktorých začínate úplne od nuly. Mám osobnosť, ktorá miluje to vzrušenie, keď ju hodíte do niečoho, čo predstavuje výzvu a je to strašidelné,” pokračoval Cowell.

Po šestnástich rokoch práce na pohonných jednotkách sa Cowell dočkal rozptýlenia, ktoré okrem toho, že pomohlo ľuďom, mu ukázalo, aký je široký svet, v ktorom si bude vyberať svoje ďalšie pôsobisko. Išlo o Projekt Pitlane, v rámci ktorého tímy vyvíjali pľúcne ventilátory pre pacientov bojujúcich s vírusom COVID-19.

A Cowella to bavilo. “V žilách mi to poriadne rozprúdilo krv. Moju myseľ zamestnávali každú sekundu zo dňa tieto ventilátory a všetko, čo sa týkalo Projektu Pitlane. To je výzva, v ktorej chcem pokračovať.”

“Už od mojich piatich rokov je motoršport obrovskou súčasťou môjho života. Motoršport aj vždy bude súčasťou môjho života, ale akou, to ešte len musím zistiť,” dodáva. “Mám september, október, november a december na to, aby som sa rozhodol.”