logo F1online.skF1online.sk

S týmto autom ešte nie sme úplne spokojní, znie z McLarenu

McLaren MCL60
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 2. 2023

Nebudeme si klamať, v McLarene nemôžu byť s minulou sezónou spokojní. Síce to nebolo vyložené fiasko, ale vo Wokingu sa netaja, že ich ambície siahajú vyššie než na piate miesto Pohára konštruktérov. Inžinieri preto museli tvrdo pracovať s cieľom veci pred sezónou 2023 zlepšiť. Novopečený šéf stajne Andrea Stella však naznačuje, že času nebolo veľmi veľa a práce ešte nie sú úplne hotové.

Ak chcete vo Formule 1 urobiť niečo poriadne, musíte sa v prvom rade vyzbrojiť trpezlivosťou. Urobiť z piateho najrýchlejšieho auta na rošte adepta na víťazstvá v priebehu jednej zimy v dnešnej dobe už skrátka nie je možné. Veľmi dobre si to uvedomuje aj ostrieľaný inžinier a dnes už aj šéf McLarenu Andrea Stella, ktorý pri predstavení nového monopostu MCL60 otvorene priznal, že so svojimi ľuďmi ešte nie sú úplne spokojní.

„Pri posudzovaní našej minuloročnej výkonnosti sme našli viaceré oblasti skrývajúce nové príležitosti,“ porovnal nový šéf tohtoročný a minuloročný monopost. „Aerodynamika je bohom Formuly 1, to nie je žiadne tajomstvo, napríklad pokiaľ ide o pôsobenie pneumatík, bolo počas zimy potrebné vykonať určitú prácu. To sa aj podarilo.“

„Existuje ešte niekoľko ďalších oblastí, ktoré budeme zlepšovať vývojom v počiatočnej fáze sezóny. Takže sme spokojní s predstaveným autom, ale nie úplne spokojní. Sme však optimistickí, že čoskoro by sme mali urobiť ďalší dobrý krok vpred,“ uisťuje Stella.

Ten sa od zvedavých novinárov nevyhol tradičnej otázke, ako na tom bude jeho tím začiatkom sezóny. V úvode tej minulej to vyzeralo naozaj hrozivo, to si nebudeme klamať. Inžinieri síce dokázali auto postupne vylepšovať, ale najefektívnejším výkonnostným prvkom beztak zostali nohy a ruky Landa Norrisa.

„Vždy je ťažké previesť na celkové poradie to, čo vidíte počas zimy. Ako som už povedal, hoci sme spokojní s vývojom auta vo väčšine oblastí, v niektorých sme pri vývoji objavili niekoľko veľmi dobrých smerov trochu neskoro. Nie nevyhnutne to teda dokážeme využiť v krátkodobom časovom horizonte,“ hovorí Stella.

„Aj preto spomínam vývoj, ktorý príde po začiatku sezóny. Vyzývam preto k realizmu. V tejto hre musíte byť úplne spokojní a na vrchole vlastných možností, aby ste dosiahli svoje ciele.“

„Pokiaľ ide o načasovanie našich krokov vo vývoji, dúfajme, že prvé vylepšenia budú hotové v rozmedzí pár mesiacov, snáď skôr. Môže to byť na štvrtých pretekoch sezóny (VC Azerbajdžanu, pozn. red.). Uvidíme však, ako rýchlo sa nám podarí tento projekt zrealizovať,“ dodal Stella.

Súvisiace články

Diskusia