logo F1online.sk

Domenicali a jeho varovanie: Ak nebudeme robiť svoju prácu správne, budú problémy

Stefano Domenicali
© Twitter/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 2. 2023

Ani si nespomíname, kedy boli vzťahy medzi riadiacim orgánom a majiteľom vysielacích práv takto vyostrené. Iste, dejiny Formuly 1 sú plné treníc a konfliktov najrôznejších strán, ale žeby FIA a Liberty Media vstúpili do otvoreného konfliktu, tak to sa veru od odkúpenia športu americkou spoločnosťou nestalo. Všetko vyústilo až do faktického odobratia všetkých právomocí prezidentovi FIA vo Formule 1.

Nie nadarmo sa tomu hovorí klub piraní. Mohamed bin Sulajem síce v štruktúrach FIA pracoval dlho, ale ani on zrejme nedocenil, čo postretne človeka, ktorý sa rozhodne príliš „vyskakovať“. Mocipáni Formuly 1 okolo Liberty Media, Stefana Domenicaliho a tímov F1 – všetko experti na politiku – sa ho jednoducho zbavili.

Snaha rozhodovať a hovoriť o otázkach, ktoré sa prezidenta FIA netýkajú, sa Sulajemovi kruto vypomstila. Nejde pritom ani tak o zákaz politických stanovísk, ktorá je v tomto skôr zástupnou témou, ale hlavne o možné zneužívanie funkcie za lobovanie pre určité kruhy a záujmy. Tomu Liberty Media urobila s nasadením všetkých „pák“ koniec a Sulajem fakticky prišiel o akýkoľvek vplyv vo Formule 1. Dosť vysoká cena za komentovanie trhovej hodnoty Formuly 1 prostredníctvom sociálnych sietí.

K veci sa teraz prostredníctvom médií vyjadril aj prezident Formuly 1 Stefano Domenicali, podľa ktorého bude ku konfliktom dochádzať zakaždým, keď ľudia nebudú odvádzať tú správnu prácu.

„S príchodom Mohameda bin Sulajema na post prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie bolo jasné, ako vždy keď máte nového prezidenta, že bude potrebné rešpektovať jeho manifest. Bol to jeho návrh predložený členom, ktorí ho volili,“ povedal Domenicali pre Sky Sports.

„Je potrebné posúdiť a vyhodnotiť, akú rolu by mala zohrávať FIA vo Formule 1, nastal k tomu ten správny čas.“

„Nie je žiadnym tajomstvom, že kľúčom k úspechu v našom športe je, aby každý odviedol svoju prácu správne a v prospech spoločného rastu. Akékoľvek prejavy osobnej moci, čokoľvek, čo tomu nepomôže, nie je potrebné komentovať. Všetci máme záujem na tom, aby šport rástol. Všetci sme jednotní, ak niekto nerobí svoju prácu správne, budú problémy,“ vyslal Domenicali do sveta pomerne jasnú správu.

Súvisiace články