logo F1online.sk

Horner o údajnej ponuke od Ferrari: Moje srdce patrí Red Bullu

Christian Horner a Mattia Binotto
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 2. 2023

Predstavenie nového monopostu Red Bullu poslúžilo ako vynikajúca príležitosť pre prítomných novinárov pohovoriť s jazdcami i zástupcami tímov na akékoľvek témy. Christian Horner už tradične patrí k obľúbeným respondentom a reč bola aj o jeho kolegoch, novom bossovi Williamsu Jamesovi Vowlesovi, novom šéfovi Ferrari Frédéricovi Vasseurovi a dokonca aj o údajnej ponuke šéfovať Ferrari.

Šéfovi Red Bullu zrejme prestup bývalého hlavného stratéga Mercedesu na post šéfa Williamsu nedá spať. Už prednedávnom hovoril pre Motor Sport Magazine, kde naznačil, že je trochu podozrivé, ako Mercedes rýchlo a ochotne pustil Vowlesa do Williamsu, taktiež bez nutnosti prejsť si výpovednou lehotou. Iste, Mercedes sa určite nemusí obávať konkurencie zo strany Williamsu, ale zdá sa, že promptný prestup Vowlesa do Grove spôsobil Christianovi niekoľko bezsenných nocí.

Nový boss Williamsu už pri svojom menovaní uisťoval všetky strany, že zo stajne z Grove rozhodne nemieni urobiť „béčko“ Mercedesu. Takéto slová však Hornera ťažko upokoja.

„Jamesa Vowlesa nepoznám veľmi dobre, ale určite je to veľmi schopný človek,“ povedal Horner.

„Williams má svoje vlastné ambície, ale bude zaujímavé sledovať, či na nadchádzajúcich stretnutiach Komisie F1 a ďalších konferenciách dôjde k hlbšiemu zosúladeniu stanovísk týchto dvoch tímov,“ dodal.

Ďalšou zmenou na šéfovskom poste je príchod Frédérica Vasseura do Ferrari. Aj v tomto prípade má Horner vcelku vyhranený názor a nijak neskrýva, že v Maranelle možno urobili chybu. „Vždy som nesmierne veril v silu stability. Myslím si, že tu v Red Bulle si ju užívame plnými dúškami. Zamestnanci sú šťastní v prostredí, ktoré sme tu vybudovali, sú spokojní s našou kultúrou a spôsobom, akým sa staráme o zamestnancov. Myslím si, že takáto stabilita umožnila ľuďom presne pochopiť ich úlohy a nadobudnúť sebadôveru i zmysel pre zodpovednosť,“ povedal Horner.

V médiách sa taktiež objavila informácia, že na Vasseurovom mieste dnes mohol sedieť on, avšak odmietol. Pozícia bossa Scuderie je vraj „otráveným kalichom“ a podpísať zmluvu s týmto tímom je ako podpisovať list na rozlúčku. Je to síce najlegendárnejšia stajňa na rošte, ale Hornera a údajne ani Andreasa Seidla neprilákal.

„Bol som súčasťou Red Bullu už od samého začiatku v roku 2005. Cítim zodpovednosť za tím a cítim naše spoločné puto,“ povedal šéf stajne z Milton Keynes.

„Vždy vám polichotí, keď vás spájajú s ďalšími úlohami alebo pozíciami, ale moje srdce a oddanosť patrí Red Bullu a ľuďom, ktorých reprezentujem,“ dodal.