logo F1online.sk

Ocon stráca na Ricciarda na rovinkách, pomôcť mu má nová pohonná jednotka

Esteban Ocon
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala22. 8. 2020

Na Veľkej cene 70. výročia F1 a VC Španielska Renault registroval výkonnostné rozdiely medzi Estebanom Oconom a Danielom Ricciardom. Rýchlosť jazdcov francúzskeho tímu sa však nelíšila tak zásadne v zákrutách ako na rovinkách. Tím preto budúci týždeň nasadí novú pohonnú jednotku do Oconovho auta.

“Najväčšia strata je na rovinkách. Vidíme to už od druhých pretekov v Silverstone,” prezradil Esteban Ocon po víkende v Barcelone. “Strácam trochu času na kolo, keď si porovnáme naše dve autá. Toto je tá hlavná strata, ktorú momentálne vidíme. Samozrejme, že Daniel je už na svojom druhom motore, takže nevieme, či je to spôsobené tým. Ale momentálne na mojom aute registrujeme stratu v rýchlosti na rovinkách.”

Esteban Ocon by mal svoju novú pohonnú jednotku dostať v Belgicku. Pôjde o jeho druhú, teda podľa informácií AMuSu pôjde ešte o kus, ktorý bude môcť byť od VC Talianska nastavovaný individuálne pre každého jazdca, keď príde na to, koľko výkonu ponúkne štandardný motorový režim po zrušení “párty-režimu”. Až nastavenia tretieho agregátu bude určovať výrobca, tie sa už medzi zákazníckymi tímami nebudú môcť líšiť.

“Mám pocit, akoby som mal začať odznova,” teší sa na Belgicko Ocon. “Dostanem novú prevodovku, nový motor, s tým aj kopu nových súčiastok, pretože nie sme spokojní s výkonnostným rozdielom medzi našimi dvoma autami. Dúfam, že toto ten rozdiel zmenší, a že to bude pre moju stranu garáže ako nový začiatok.”

Francúz ale nechce všetko pripisovať len pohonnej jednotke. “Motor meníme z dôvodu straty na rovinkách, ale cítim, že sú tu aj iné oblasti, v ktorých nie sme takí konkurencieschopní ako druhá strana garáže.”

V Pohári jazdcov sú si Ricciardo s Oconom pomerne vyrovnaní. Kým Austrálčan má na konte dvadsať bodov, Ocon len o štyri menej. Ricciardo vedie aj v kvalifikačnom meraní síl, tu je ale rozdiel väčší. V sobotu ho Ocon doposiaľ porazil len raz, a teda v mokrej štajerskej kvalifikácii.

Súvisiace články