logo F1online.sk

Coulthardovi zákaz politických stanovísk neprekáža: Možno bude lepšie byť ticho a pretekať

David Coulthard
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 2. 2023

Už dlhšiu dobu rezonuje padokom zákaz politických, náboženských a osobných vyhlásení zo strany FIA, ktorý sa stretáva s nevôľou nejedného z jazdcov. Zatiaľ čo väčšine pretekárom a osobnostiam formulového sveta zákaz nevonia, nájdu sa aj jeho podporovatelia. Patrí medzi nich napríklad David Coulthard, ktorý hovorí, že sa nejedná o politické nariadenie, ale športové pravidlo, ktoré treba jednoducho rešpektovať.

Jazdcom, ktorého sa zákaz politických, náboženských a osobných vyhlásení dotkne azda najviac, bude Lews Hamilton. Brit tak už nebude môcť prezentovať myšlienky hnutia „Black Lives Matter“ či možno venovať sa klimatickému aktivizmu do takej hĺbky ako doteraz.

„Stále existuje toľko bariér,“ vyslovil sa na margo zákazu vyhlásení Lewis Hamilton pre New York Times. „Dúfajme, že to takto nebude dlho, je smutné, že sme svedkami týchto vecí aj dnes.“

„Ak nebudem viesť tieto zložité rozhovory s ľuďmi, tak sa o týchto veciach  nebude nevyhnutne alebo vôbec diskutovať. Rovnako tak nebude energia z organizácií nevyhnutne vložená do vytvárania väčšej inkluzivity. Radšej by som už viac nepretekal, robil toto a hovoril s ľuďmi než pokračoval v tom, čo som robil,“ doplnil sedemnásobný majster sveta.

Podobne ako Hamilton neskrýva rozhorčenie ani jeho bývalý kolega Valtteri Bottas. Zatiaľ čo Fín tvrdí, že zákaz je iba snahou FIA podrobiť si pretekárov a kontrolovať ich, šéf Mercedesu Toto Wolff to až tak tragicky nevidí.

Rovnako tak si zo zákazu nerobí ťažkú hlavu ani David Coulthard. Bývalý pretekár Formuly 1 tvrdí, že nie je možné venovať sa v rovnakej miere všetkým dôležitým témam, preto je možno dobré, že sa budú môcť jazdci vďaka zákazu vyhláseniam opäť raz viac sústrediť na samotné pretekanie.

„Šport sledujú milióny ľudí na celom svete, a preto ho možno použiť ako platformu na robenie niečoho dobrého,“ poznamenal David Coulthard pre Expressen. „Ako športovec však máte tiež veľké šťastie, že dostanete zaplatené za veci, ktoré by iní robili zadarmo.“

„Je to trochu ako ďakovný prejav na Oscaroch. Ak každý využije príležitosť na politické vyhlásenie, tak sa nestihnú načrieť všetky témy. Pritom neexistuje téma, ktorá by pre niekoho nebola dôležitá.“

„Musíme tak spomenúť buď úplne všetko, alebo možno bude lepšie nehovoriť vôbec nič a sústrediť sa na šport. Chápem, že existujú ľudia, ktorí podporujú slobodu prejavu a všetky tieto veci, treba to rešpektovať. Tiež si však myslím, že je dôležité mať na pamäti to, že ide o športové pravidlá a nie o politické nariadenia,“ uzavrel Coulthard.

Súvisiace články