logo F1online.skF1online.sk

Trest nás výrazne limituje, hovorí Horner

Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 2. 2023

Red Bull zakončil minulú sezónu ako dominantná mocnosť Formuly 1. Monopost RB18 bol len ťažko poraziteľný a je celkom zrejmé, že nejaký náskok si tím prenesie aj do nového ročníka. Tie niečo vyše tri mesiace nie sú až taký dlhý čas, aby sa rovnováha síl v novej sezóne kompletne zmenila. Napriek tomu však tento tím nečaká vôbec jednoduchá titulová obhajoba.

Môže za to zmena pravidiel a hlavne trest, ktorý stajni z Milton Keynes naparila FIA. Red Bull sa totiž v roku 2021 nevošiel do rozpočtového stropu, čo kontrolóri Medzinárodnej automobilovej federácie dokázali odhaliť a okrem pokuty sedem miliónov dolárov taktiež obmedzili vývoj tímu okolo Christiana Hornera. Jeho inžinieri v kalendárnom roku 2023 prišli o desať percent času alokovaného na vývoj vo veternom tuneli.

„Približne štvrtinu tohto trestu sme si už odpykali,“ priznal Christian Horner v rozhovore pre portál RACER. „Výrazným spôsobom to limituje počet smien, ktoré môžeme v každom štvrťroku vykonať v našom veternom tuneli. Tím sa tomu musí prispôsobiť. Skrátka musíte byť lepšie sústredení a viac disciplinovaní v tom, čo sa rozhodnete v rámci testovacieho procesu vo veternom tuneli alebo na CFD vyskúšať.“

„Je to teda ďalšia výzva. Určite je to pre nás pred štartom sezóny hendikep, ale máme veľmi schopných ľudí, ktorí sa z toho snažia vyťažiť čo najviac a pracovať čo najefektívnejšie,“ dodal šéf Red Bullu.

Napriek tomu považuje Horner rozpočtový strop za dobrý nápad, ale podľa jeho názoru ešte treba niekoľko oblastí riešiť smerom do budúcna. „Myslím si, že princíp je skvelý a pomáha zlepšiť efektivitu. Keď sa na náš biznis pozriem teraz a porovnám to s obdobím spred štyroch alebo piatich rokov, tak vtedy sme skončili sezóny s ohromnou zásobou úplne nových náhradných dielov, ktoré sa nikdy nepoužili a mohli sme ich poslať akurát do šrotu. Teraz si niečo také skrátka nemôžete dovoliť. Musíte byť efektívni,“ povedal Horner.

„Takže si myslím, že z tohto hľadiska to prinieslo do podniku veľkú efektivitu. Zbavilo nás to zbytočného plytvania, ktoré predtým nikto nevidel.“

„Myslím si však, že pravidlá sú stále veľmi nezrelé. Stále je to len ich druhý rok, naďalej sa vyvíjajú a keďže sa začínajú zavádzať aj pre oblasť pohonných jednotiek, podľa mňa je niektoré prvky ešte potrebné doladiť. Nič to však nemení na tom, že to je pre Formulu 1 dobrá vec a vytvára rovnejšie podmienky,“ dodal Horner.

Súvisiace články

Diskusia