logo F1online.skF1online.sk

Do Alpinu prichádzam v celkom odlišnom rozpoložení než do Red Bullu, hovorí Gasly

Pierre Gasly
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 1. 2023

Nad Pierrom Gaslym v Red Bulle očividne definitívne zlomili palicu. Prvoradou úlohou tímu AlphaTauri je pripravovať jazdecké nádeje na účinkovanie v hlavnom tíme, takže čo robiť s pilotom, o ktorom neveríte, že má šancu uspieť na najvyššej úrovni? Skrátka ho necháte ísť a presne to Red Bull aj urobil. Gasly odchádza do Alpinu a upozorňuje, že už nie je tým pilotom, ktorý tak pohorel pred rokmi po boku Maxa Verstappena.

Nebudeme si klamať, Pierre si v roku 2019 nedokázal s Red Bullom poradiť. Do tímu prichádzal dosť neskúsený po jednom kompletnom roku v Toro Rosso a ako ukázali aj nasledujúce sezóny – aj keď to v tom čase nevedel –, čelil priam herkulovskej úlohe. Po ňom sa nepekne popálili aj Alex Albon a Sergio Pérez.

Vedenie Red Bullu však ani tieto neskoršie skúsenosti nepresvedčili a celkom evidentne dospeli k názoru, že Gaslyho nečaká v hlavnom tíme nijaká budúcnosť. Využili preto možnosť poslať ho „o dom ďalej“ a získať zaňho finančnú náhradu. Francúz však avizuje, že Pierre prichádzajúci do Red Bullu v roku 2019 a Pierre prichádzajúci do Alpinu o štyri roky neskôr, sú dvaja celkom odlišní piloti.

„Mám pocit, akoby to už bola celá večnosť, čo som jazdil v Red Bulle. Odvtedy sa toho mnoho udialo, po profesionálnej i osobnej stránke,“ povedal Gasly v rozhovore pre Motorsport.com.

„Skutočne mám pocit, že som sa rozvinul vo všetkých oblastiach. Spomínam si na svoj príchod do Red Bullu, pamätám si, aký som mal vtedy pocit. Teraz sú moje pocity, prístup i uvažovanie celkom odlišné než vtedy.“

„Teraz mám omnoho jasnejšie predstavy. V hlave mám jasno v tom, čo je potrebné na podávanie výkonov a čo je potrebné, aby som bol konkurencieschopný. Chcem v prvom rade využiť svoje skúsenosti, ktoré som v dobrom i zlom pozbieral v AlphaTauri, a tiež využiť lekcie z Red Bullu, aby som príležitosť v Alpine využil čo najlepšie,“ hovorí Gasly.

„Mám omnoho viac sebadôvery a cítim, že to bude veľmi úspešná spolupráca, o tom nepochybujem. A pokiaľ ide o sezónu 2019, tak aj keď sa tri roky nezdajú veľa, myslím si, že som sa veľmi posunul,“ dodal francúzsky pretekár.

V Red Bulle sa skrátka nedokázal dostatočne a rýchlo adaptovať. Aké to teda bude v Alpine? Vlaňajší monopost tejto stajne si už Gasly vyskúšal na posezónnych testoch v Abú Zabí. Určite mu to pomohlo, ale tento jeden deň nebude rozhodujúci. „Nebudem na to mať veľa času, ale absolvujem všetku potrebnú prípravu a tiež viem, že sa dokážem rýchlo adaptovať. V minulosti som to už dokázal,“ myslí si Gasly.

„Musím len myslieť na to, že veci môžu byť celkom odlišné, ale nemusia. Možno sa budem hneď od začiatku cítiť celkom prirodzene, ale nemusí to byť tak. Je preto dôležité začať s otvorenou mysľou,“ dodal Gasly.

Súvisiace články

Diskusia