logo F1online.sk

Pod mojím vedením ku konfliktu Hamiltona s Russellom nedôjde, sľubuje Wolff

Lewis Hamilton, Toto Wolff, George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 1. 2023

Ožije duch sezón 2014, 2015 a 2016? V Mercedese bol život za čias rivality Lewisa Hamiltona a Nica Rosberga pomerne zložitý, avšak omnoho zaujímavejší než v dobe Valtteriho Bottasa. V tíme si s fínskym pretekárom užili pomerne pokojných a hladkých päť rokov, no po príchode Georgea Russella prišiel do tímu aj závan starých čias. Vráti sa s britským mladíkom do Brackley aj stará rivalita? Ich šéf sa dušuje, že k problémom za žiadnych okolností nedôjde.

História Formuly 1 je plná rivalít a konfliktov medzi tímovými kolegami. Ak tí sedia v dominantnom aute a o víťazstvá bojujú prakticky len medzi sebou, je riziko hádok ešte vyššie. Niečo také sa v Mercedese rozhodne môže stať, ale Toto Wolff sa chce osobne postarať, aby k opakovaniu problémov už nedošlo.

„Dobrá dynamika medzi jazdcami tiež závisí od toho, ako ju nastaví manažment,“ prehlásil Wolff v rozhovore pre Auto Motor und Sport. „Aký rámec a aké podmienky im stanovíme a aký je medzi nimi rešpekt?“

„Myslím si, že sme v dobrej východiskovej pozícii, pretože obaja jazdci sa navzájom rešpektujú a rešpektujú sa aj po ľudskej stránke.“

„Rozumieme tomu, že medzi našimi jazdcami môže vzniknúť rivalita, ale táto nikdy nesmie prerásť do konfliktu, ktorý by mohol poškodiť tím. Niečo také nikdy nedovolím a ani som to nikdy nedovolil,“ dodal Wolff.

Ťažko povedať, či je v silách jedného človeka niečomu takému zabrániť, ak si odmyslíme možnosť, že jedného z dvoch kohútov z tímu skrátka vyhodí (alebo oboch). Už sezóna 2022 však naznačila, že Tota v novej sezóne nečaká úplne jednoduchá práca, ak bude mať Mercedes víťazné auto. Russell sa totiž v minulom roku ukázal byť viac ako dôstojným súperom pre sedemnásobného majstra sveta.

„Lewis je najlepším jazdcom všetkých čias spolu s Michaelom Schumacherom v dobe jeho pôsobenia vo Ferrari. Podľa mňa boli Lewis a George v roku 2022 na rovnakej úrovni,“ hovorí Wolff.

„George presadol z auta, ktoré bolo rozhodne náročné na riadenie do auta obdobne náročného. Lewis presedlal z perfektného monopostu do monopostu W13. Mnohé musel skrátka akceptovať. V niektorých pretekoch na tom bol lepšie George, v iných zas Lewis, ale nebolo to o tom, kto koho porazí a kto získa viac bodov. Bolo to o tom postaviť auto schopné vyhrávať.“

„Obaja sa ohromne rešpektujú a obaja dokážu uznať kvality druhého. To je dobrá konštelácia,“ dodal Wolff.

Súvisiace články